Kennisplatform voor Oost Nederland

Hoe weet je welke duurzaamheidsmaatregelen voor jouw bedrijfspand relevant zijn?

Geplaatst op 18 december 2023
Hoe weet je welke duurzaamheidsmaatregelen voor jouw bedrijfspand relevant zijn?

Verduurzamen wil bijna iedereen in Nederland inmiddels wel, omdat is gebleken dat het veel voordelen met zich meebrengt. Je betaalt al veel geld voor je bedrijfspand tegenwoordig en dan is het wel fijn om wat over te houden door de vaste lasten te verminderen en te besparen op de energiekosten.

Maar je leest en hoort natuurlijk veel over algemene duurzaamheidsmaatregelen, zoals het laten installeren van zonnepanelen, je pand isoleren en ga zo maar verder. Maar welke duurzaamheidsmaatregelen voor jou relevant zijn, is onder meer afhankelijk van je specifieke situatie. Maar van welke factoren zijn de maatregelen die je moet nemen onder meer afhankelijk?

Wat voor type pand heb je?

In de eerste plaats is het type pand natuurlijk heel relevant. Staat je bedrijfspand bijvoorbeeld in een afgelegen gebied? Dan is het relevant om veel isolatiemaatregelen te nemen, want het zal dan veel sneller koud worden in het pand en de warmte wordt niet vastgehouden. Dan is het bijvoorbeeld verstandig om voor ramen met de beste isolatiewaardes te gaan en ook je muren moeten geïsoleerd worden. Voor meer informatie over duurzaamheidsmaatregelen kun je een kijkje nemen op samenstromen.nl.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je in een groot bedrijfscomplex in het midden van een grote stad opereert. Als je bijvoorbeeld tussen veel woningen in zit en niet op de hoogste verdieping werkt, dan is je pand al voor een groot deel al geïsoleerd. Natuurlijk kun je dan alsnog isolatiemaatregelen nemen, maar het is dan misschien relevanter om te investeren in duurzame warmtebronnen zoals een warmtepomp of vloerverwarming.

Wanneer is je pand gebouwd?

Daarnaast is het bouwjaar natuurlijk ook relevant. Doorgaans geldt de simpele regel dat hoe ouder je pand is, hoe meer duurzaamheidsmaatregelen genomen moeten worden. Dat is ook wel logisch en te begrijpen. In de eerste plaats hielden ze zich vroeger bij de bouw van bedrijfspanden minder bezig met duurzaamheid. Tegelijkertijd vervalt een pand ook na een tijdje en dan krijg je bijvoorbeeld meer gaten en kieren en ook dat brengt vervelende gevolgen met zich mee. 

Als je bedrijfspand vrij recent is gebouwd, dan is de kans groot dat er al veel duurzaamheidsmaatregelen zijn genomen. Om die reden is het belangrijk om te onderzoeken wanneer je pand is gebouwd en laat je bedrijfsplek ook altijd door een expert keuren, want die kan je vervolgens gepast advies geven. 

Met hoeveel personen werk je in een pand?

Als het gaat om duurzaamheid, dan is het ook relevant om rekening te houden met het aantal medewerkers. Hoe meer medewerkers, hoe meer maatregelen om te besparen op energiekosten. Als je bijvoorbeeld alleen een bedrijf runt, dan ben je slechts in één ruimte tegelijk en dan hoef je andere ruimtes niet te verwarmen. Dit geldt natuurlijk wel voor grote bedrijven met meerdere werknemers.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: