Kennisplatform voor Oost Nederland

Hoekman Houtindustrie Rijssen: Flexibele betrouwbare palletleverancier in hectische tijden

Geplaatst op 17 maart 2022
Hoekman Houtindustrie Rijssen: Flexibele betrouwbare palletleverancier in hectische tijden

De houtsector beleeft roerige tijden met torenhoge hout- en transportprijzen. Ondanks die hectische omstandigheden in de markt blijft palletleverancier Hoekman Houtindustrie Rijssen continu goed presteren met betrouwbare levertijden en een hoge, duurzame productkwaliteit.

Hoekman Houtindustrie is een specialist in de productie en verkoop van diverse houten transportverpakkingen, met de nadruk op exportkisten, legborden voor stellingen en pallets. Wekelijks produceert het bedrijf meer dan 10.000 pallets, het is daarmee één van de grotere spelers in de branche. “Wij zijn in Oost-Nederland niet de grootste qua productievolume, maar we spreken zeker wel een woordje mee”, zegt directeur Marcel Blaauwbroek. “Vooral de laatste drie jaar timmeren we behoorlijk aan de weg, omdat we hebben geïnvesteerd in onze verkoop – binnen- en buitendienst – en de productie behoorlijk hebben geoptimaliseerd.”

Transport in eigen beheer

Dat wil niet zeggen dat Hoekman Houtindustrie alleen de grootverbruiker van houten transportverpakkingen bedient. Integendeel: elke grote of kleine klant is voor Hoekman Houtindustrie belangrijk. “Of het nu om een levering gaat van bij wijze van spreken 20 pallets of een volle trailer van ruim 1040 pallets. Omdat we het transport van pallets naar de klant in eigen beheer doen, zijn we wat dat betreft zeer flexibel. Bovendien zijn we in staat om snel te leveren, omdat we kunnen putten uit onze voorraad van ruim 40.000 pallets”, zegt verkoper en adviseur buitendienst Robert Helder.

Hoekman Houtindustrie levert niet alleen pallets, maar adviseert ook klanten – groot of klein – over de meest geschikte houten transportverpakking voor hun producten. De meeste klanten zijn actief in de logistieke sector en in de maakindustrie, bijvoorbeeld de voedingsindustrie, metaalverwerking en verpakkingsindustrie. Deze zijn hoofdzakelijk gevestigd in Noord-, Oost- en Midden-Nederland. Daarnaast levert het bedrijf houten kisten voor agrarische producten in met name Nederland en Duitsland.

Grote palletbehoefte

Zoals gezegd is Hoekman Houtindustrie de laatste jaren flink gegroeid. Er is vanuit het bedrijfsleven een enorme behoefte aan pallets. Blaauwbroek legt uit: “Vanwege de hoge containertarieven worden de containers volgestouwd met goederen zonder pallets. Eenmaal aangekomen moeten de goederen wel op pallets (het palletiseren) naar het magazijn worden getransporteerd, om van daaruit weer richting de klant te gaan. Door de enorme palletbehoefte is er wel een prijzenslag ontstaan onder invloed van pallethandelaren die nogal in de marge rommelen.”

Door die ontwikkelingen laat Hoekman Houtindustrie zich niet afleiden. Het bedrijf uit Rijssen mikt op een hoge mate van leverbetrouwbaarheid en een volwaardige service. “Een bedrijf moet genoeg pallets op voorraad hebben. Als een productielijn stilstaat omdat pallets niet op tijd worden geleverd, lopen de kosten al gauw op richting de duizenden euro’s”, zeggen Marcel en Robert.

Betrouwbare leveringstijden

Ondanks de hectische omstandigheden in de houtverwerkende sector heeft Hoekman Houtindustrie naar eigen zeggen nagenoeg geen problemen gehad met leveringstijden. Dat komt mede omdat haar toeleveranciers het Twentse bedrijf altijd trouw zijn gebleven en tijdig het hout leveren. Er wordt zaken gedaan met gerenommeerde zagerijen uit Scandinavië en Oost-Europa, die net als Hoekman Houtindustrie productkwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid hoog in het vaandel hebben staan.

Gebruikte pallets

Duurzaamheid is een belangrijk goed bij Hoekman Houtindustrie Rijssen. De markt van gebruikte pallets wordt steeds groter. “Veel nieuwe door ons geproduceerde pallets komen via de handel weer bij ons retour”, zegt Helder. “Via ons sorteer- en reparatieproces verkopen we deze tweedehands pallets weer aan onze klanten. De klant stelt eisen aan de maatvoering en de kwaliteit van het hout en daar spelen wij op in.” Hoekman Houtindustrie maakt alleen gebruik van pallethout dat uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is, het zogeheten PEFC-keurmerk.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: