Kennisplatform voor Oost Nederland

imec.istart benoemd tot ‘s werelds beste acceleratorprogramma

Geplaatst op 22 mei 2023
imec.istart benoemd tot ‘s werelds beste acceleratorprogramma

Op de World Incubation Summit in Gent onthulde onderzoeksbureau UBI Global de resultaten van zijn tweejaarlijkse ranking van universiteitsincubatoren en -acceleratoren. Het imec.istart programma, dat draait in België, Nederland en Italië, werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘World Top Business Accelerator – Linked to University’. Sinds de start van imec.istart hebben 290 tech startups zich via het programma ontwikkeld tot succesvolle technologiebedrijven, waarbij er 700 miljoen vervolgfinanciering werd opgehaald.

De ranking is gebaseerd op de UBI Global World Benchmark Study, ’s werelds grootste screening van (universiteits)incubatoren en -acceleratoren. De voorbije drie edities (in 2015, 2017 en 2019) stond imec.istart, het business acceleratorprogramma van onderzoekscentrum imec, al in de top 5. Sinds eind 2021 draait het programma ook in Nederland, in de vorm van een joint venture met Novel-T.  Overall telt imec.istart 1.895 deelnemers en werden 109 programma’s uit 56 landen geselecteerd op basis van een uitgebreide lijst van meer dan 50 parameters die in hoofdzaak onderverdeeld werden in drie pijlers: de impact op het ecosysteem, de prestaties van het programma en de prestaties van de start-ups in het portfolio. 

“Al meer dan 10 jaar bouwen we aan een programma dat de best mogelijke support biedt aan tech startups die werken aan de innovaties van morgen. De uitkomst van de UBI Global Ranking is een welverdiende erkenning voor de kwaliteit waar we met ons team dagelijks naar streven. We leggen de lat hoog, en worden nu ook wereldwijd door anderen gezien als de norm, aldus Sven de Cleyn, ceo imec.istart global. “Deze prijs toont de waarde en kracht van het programma en is de reden dat we dit samen met imec ook in Nederland hebben gelanceerd, aldus Jaap Beernink, ceo Novel-T. “De introductie van imec.istart.nl is een cruciale aanwinst in het deeptech startup ecosysteem in Nederland. Vanuit deze samenwerking kunnen de komende jaren tientallen startups met complexe technologie versneld hun stappen naar de markt zetten. Die groeiende bedrijven hebben we hard nodig in de uitdagingen waar we wereldwijd voor staan.”

internationale ambities imec.istart

Het imec.istart programma heeft zijn roots in België maar is intussen succesvol uitgerold in Nederland en Italië, met plannen voor een verdere uitbreiding in Europa. Het Nederlandse programma draait nu 2 jaar, met op dit moment 10 startups die het programma doorlopen. Het zijn vooral deeptech en medtech startups, die naast gerichte coaching en workshops ook een investering krijgen van 100.000-250.000 euro. Diverse mentoren, coaches, experts en investeerders werken binnen het programma van 12-18 maanden aan een snelle groei van tech startups. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: