Kennisplatform voor Oost Nederland

Innovatieve kunststofproducent doet alles in eigen huis: AKROH Industries investeert volop in nieuwe ontwikkelingen

Geplaatst op 10 oktober 2023
Innovatieve kunststofproducent doet alles in eigen huis: AKROH Industriesinvesteert volop in nieuwe ontwikkelingen

Aan de Marsweg in Zwolle worden kunststof producten ontwikkeld en geproduceerd voor klanten in zestig verschillende landen. AKROH Industries is een innovatief productiebedrijf dat alles zelf in huis heeft en volop investeert in de toekomst. Directeur Arend-Jan Horst: “We zijn bezig met overnames en verbouwingen en hebben net geïnvesteerd in een nieuwe spuitgietmachine voor grote producten.”

AKROH Industries produceert kunststof producten voor de agrarische sector, de bouw en automotive; zowel standaardproducten als maatwerk. Directeur Arend-Jan Horst: “Tegenwoordig worden veel producten uit landen zoals China, India en Pakistan gehaald. Maar ik heb altijd gezegd: ‘Ik wil niet met dozen schuiven, ik wil zelf produceren. Dat is een goede zet geweest.”

Van voerscheppen tot bedieningskastjes

Horst richtte AKROH in 2011 op, om de spuitgietactiviteiten van zijn grootvaders bedrijf HORKA te kunnen uitbreiden. Horst vertelt: “We zijn vanaf de oprichting sterk gegroeid: van 3 werknemers tot een team van 90 mensen. We hebben een grote fabriek in Zwolle, met ongeveer dertig spuitgietmachines. Daarmee maken we kunststof producten zoals emmers en bloempotten, maar ook voerscheppen, sneeuwschuivers en toolboxen. En allerlei onderdelen en klantspecifieke producten, bijvoorbeeld bedieningskastjes voor airco’s en verwarming.” De directeur vervolgt: “Met kunststof korrels kun je bijna alles maken, het is mooi materiaal. Wij hebben ook een eigen recycleafdeling: we vermalen producten en mixen het opnieuw tot grondstoffen voor nieuwe producten.”

Dynamisch en internationaal

AKROH heeft wereldwijd klanten. Horst legt uit: “We staan op beurzen en benaderen potentiële klanten actief, maar we krijgen ook veel werk via-via: als je je best doet wordt er positief over je gepraat. Bovendien doen veel landen graag handel met Nederlandse bedrijven. Dat komt door het kwaliteitsverschil, duidelijke communicatie en ons vermogen om zaken snel op te lossen.” AKROH heeft een eigen engineersafdeling én een eigen matrijzenmakerij. “We ontwikkelen producten waar we zelf in geloven en we worden gevraagd om producten te ontwikkelen. Machinebouwers vragen ons ook om onderdelen te maken. Kortom: volop afwisseling en dynamiek.”

Uitdagingen

Stijgende kosten en rentes, hoge loonkosten, veel wetgeving, moeite om financiering te krijgen: veel ondernemers in de maakindustrie lopen tegen deze zaken aan. Horst bevestigt: “Produceren in Nederland is niet goedkoop. We onderzoeken daarom of we ook in andere landen kunnen produceren. Intussen blijven we creatief en investeren we volop in Zwolle. We zijn bijvoorbeeld ook bezig met overnames van een paar kleinere bedrijven in de regio.”

Bovendien heeft AKROH nieuwbouwplannen. “Twee jaar geleden zijn we met onze kantoren en spuitgieterij verhuisd naar de Marsweg, maar we hebben in totaal vier locaties met magazijn, voorraden en werkzaamheden. We willen alles bij elkaar op één locatie krijgen op de Marsweg, ook voor de medewerkers.” Onder die medewerkers zijn sinds dit jaar veel Oekraïners. “Zij hebben een geweldige werkmentaliteit.”

Ondernemerszin

Horst besluit: “Ik vind dat we trots mogen zijn op elkaar en op ons land, en dat we veel meer ondernemerszin mogen laten zien. We staan qua arbeidsmentaliteit nog goed bekend in de wereld, maar dat moeten we niet te grabbel gooien. Als we elkaar helpen en de kosten verlagen, kunnen we op veel terreinen de internationale concurrentiestrijd winnen. Wij blijven intussen met ons gedreven team volop werken aan nieuwe ontwikkelingen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: