Kennisplatform voor Oost Nederland

Innovatieve organisaties in provincie Overijssel geven inspirerende voorbeelden tijdens Week van de Circulaire Economie

Geplaatst op 11 maart 2024
Innovatieve organisaties in provincie Overijssel geven inspirerende voorbeelden tijdens Week van de Circulaire Economie

Van 11 tot en met 16 maart vindt de negende editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Op bedrijfsterreinen en bij circulaire hubs overal in het land gevenondernemingen uit uiteenlopende branches op circulair gebied, van multinational tot eenpitter, een kijkje in hun circulaire bedrijfsmodel. Dit is vaak nog onzichtbaar voor het grote publiek. Tijdens de Week gaan de deuren open om andere ondernemers vooruit te helpen maar ook voor nieuwsgierige bezoekers.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “In een circulaire economie gaan we op een duurzame manier om met onze grondstoffen. Circulair ondernemen zorgt daarbij voor een verandering van perspectief: afval is dan niet het einde maar juist het begin van een nieuwe kans. Dat is goed voor het klimaat, de biodiversiteit, het milieu én onze autonomie. Tijdens de Week van de Circulaire Economie laten koplopers vanuit het bedrijfsleven en overheden zien hoe onze nieuwe economie eruit kan zien en brengen ze deze transitie in beeld. Een feest van inspiratie en een mooi inkijkje in een volledig circulair Nederland in 2050!”

Meer dan honderd pioniers uit diverse branches laten het goede voorbeeld zien tijdens de Week van de Circulaire Economie. Met workshops, debatten en excursies tonen zij hoe zij de circulaire economie in de praktijk brengen.

Om de transitie naar een circulaire economie te maken hebben we elkaar hard nodig. Verhalen van pioniers over hun aanpak, valkuilen en successen inspireren ondernemers met circulaire ambities om aan de slag te gaan”, aldus Jan Heijns, aangesloten bij het Versnellingshuis, de initiatiefnemer van de Week van de Circulaire Economie. “De Week biedt een podium aan deze initiatieven. Een rondleiding door een werkplaats waar ze motoren en compressoren remanufacturen, pitches van circulaire start-ups aan financiers, een kijkje in de keuken bij een bierbrouwerij, een bezoek aan modulaire woningen van hout en een sessie over welke circulaire regelgeving er allemaal aankomt vanuit Brussel. Voor ondernemers in iedere sector genoeg inspiratie om in 2024 verandering teweeg te brengen!”

De Nationale Conferentie Circulaire Economie vindt ook plaats in de Week van de Circulaire Economie, met dit jaar onder anderen sprekers als staatssecretaris Vivianne Heijnen en Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. Niemand minder dan Hare Majesteit Koningin Máxima zal ook aanwezig zijn en een toespraak houden. Tijdens de conferentie worden voor de zesde keer de Circular Awards uitgereikt, waar innovatieve projecten en organisaties worden beloond voor hun circulaire impact.


Programma

De Week van de Circulaire Economie is een landelijk podium met activiteiten in regio’s verspreid over
het hele land. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten uit de programmering in de provincie

Overijssel:
Circulaire ondernemer zoekt duurzaam geld
15 maart van 12:30 tot 17:30
Georganiseerd door: Circl Movement

Als circulair ondernemer wil je de wereld een stukje beter maken. Maar hoe vind je de juiste
financiering voor je duurzame idee? Hoe overtuig je investeerders van jouw businessmodel? En hoe
ga je om met de specifieke uitdagingen van circulaire financiering? Tijdens het programma ‘Circulaire
Ondernemer Zoekt Duurzaam Geld’, worden vernieuwende ondernemers in de circulaire economie
samengebracht met financiers die een gedeelde passie hebben voor duurzaamheid en een betere
wereld. Meer informatie over dit evenement vind je hier.

Workshop: Plak je eigen fietsband
16 maart om 10:00 tot 10:30 en 11:00 tot 11:30
Georganiseerd door: Regio Zwolle Circulair
Ben jij er klaar voor om je eigen fietsband te leren plakken? Op 16 maart organiseren we een
interactieve workshop in het Repair Café in Kampen. Dit is jouw kans om te leren hoe je snel en
eenvoudig je eigen fietsband kunt plakken, zodat je nooit meer gestrand bent met een lekke band.

Impact Trail Gemeente Zwolle
11 t/m 16 maart
Georganiseerd door: Regio Zwolle Circulair
Shoppen en tegelijk impact maken? Dat kan! Bij Impact Trail vind je een zorgvuldig samengestelde selectie van winkels die duurzame producten verkopen in de binnenstad van Zwolle. Makkelijk voor jou gerubriceerd in de categorieën food, interieur, cadeau en kleding. Pak een flyer bij ANNO Stadsmuseum, Zwolse Balletjeshuis of Van der Velde in de Broeren en stap in een wereld waar shoppen bijdraagt aan een mooiere planeet. Laat je verassen en verrijk je Zwolse ervaring met de Impact Trail.
Bekijk het volledige programma op: https://deweekvandecirculaireeconomie.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: