Interactieve lezing over Biodesign van modeontwerper Aniela Hoitink in Enschede, Almelo en Nijverdal

4 februari 2019 Nieuws

Hoe kan de biologische levenscyclus worden ingezet voor duurzame mode en design? 

Dinsdag 12 februari om 19:30 uur in Tetem, Enschede
Woensdag 13 februari om 19:30 uur in Bibliotheek Almelo
Donderdag 14 februari om 19:30 uur in ZINiN Bibliotheek Nijverdal 

Hoe kan de biologische levenscyclus worden ingezet voor duurzame mode en design? We leven in een wereld van ‘fast fashion’ en wegwerpkleding. Hoewel de kledingindustrie zich steeds meer bezighoudt met recycling en circulaire mode, is de kleding die we met meer dan 7 miljard mensen op deze planeet weggooien nog altijd een groot probleem. Het ultieme doel van modeontwerper Aniela Hoitink is het creëren van duurzaam textiel dat als een levend organisme fungeert en waarmee we in symbiose leven. Door het combineren van technologie en microbiologie wil Aniela met haar ontwerpen niet het gedrag van mensen, maar het productieproces en de manier waarop wij textiel gebruiken veranderen. Aniela werkt momenteel aan MycoTEX, ‘s werelds eerste composteerbaar textiel gemaakt van paddenstoelwortels in combinatie met een 3D-modelleringstechniek. Hierdoor is het mogelijk om gepersonaliseerde mode te maken zonder afval te produceren.

Tijdens dit event neemt Aniela het publiek mee in de wereld van biodesign en de ontwikkeling van biomaterialen binnen de mode-industrie. Aan de hand van verschillende projecten geeft zij een breder perspectief op het belang van biodesign en alternatieve en innovatieve maakprocessen. Zij licht vanuit haar eigen onderzoek één specifiek biomateriaal uit, namelijk bioplastic. De deelnemers worden uitgenodigd om aan de hand van een recept zélf bioplastic te maken en met verschillende monsters en materialen te experimenteren.

Deze avond is onderdeel van een reeks van Bioartdesignhacking events waarmee Tetem en het Maker Festival Twente, samen met curator Agnieszka Anna Wołodźko de volgende vraag onderzoeken: Waarom spelen we met het leven? In deze reeks duiken we in de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van biotechnologie en levende materialen in aanloop naar de tentoonstelling Xenobodies in Mutation, van 29 aug. t/m 17 nov. 2019 te zien in Tetem.

Praktische informatie:
Dit event bestaat uit een lezing (30 min.) en een hands-on onderdeel (1-1,5 uur) op verschillende locaties. Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, is aanmelden verplicht.
Maximaal aantal deelnemers: 20
Voertaal: Nederlands
Deelname: gratis

Datum: dinsdag 12 februari 2019
Tijd: 19:30 uur (19:00 uur inloop)
Locatie: Tetem, Stroinksbleekweg 16, Enschede
Deelname: gratis
Aanmelden via: receptie@tetem.nl

Datum: woensdag 13 februari 2019
Tijd: 19:30 uur (19:00 uur inloop)
Locatie: Bibliotheek Almelo, Het Baken 3, Almelo
Deelname: gratis
Aanmelden via: info@bibliotheekalmelo.nl

Datum: donderdag 14 februari 2019
Tijd: 19:30 uur (19:00 uur inloop)
Locatie: ZINiN Bibliotheek Nijverdal, W. Alexanderstraat 7, Nijverdal
Deelname: gratis
Aanmelden via: www.zininbibliotheek.nl

Georganiseerd door:

https://makerfestivaltwente.nl/pre-events/

http://tetem.nl/