Kennisplatform voor Oost Nederland

istart.nl Seed Fund: nieuw vroege fase investeringsfonds voor Nederlandse tech-startups in het imec.istart.nl-acceleratorprogramma

Geplaatst op 25 oktober 2022
istart.nl Seed Fund: nieuw vroege fase investeringsfonds voor Nederlandse tech-startups in het imec.istart.nl-acceleratorprogramma.

Nederland is een nieuw investeringsfonds voor technologie startups en spin-offs rijker. De tech accelerator imec.istart.nl kondigt de lancering van het 12 miljoen euro omvattende fonds aan. Het istart.nl Seed Fund vervult een belangrijke positie in het vroege fase financieringsaanbod voor tech startups in Nederland, dat op dit moment ontoereikend is. Naast het nieuws over de lancering van het fonds, kondigt het team van imec.istart.nl ook de strategische samenwerking aan met het Leidse Life Science incubator Unlock_ en het Leiden Center for Innovation and Entrepreneurship PLNT. 

Het istart.nl Seed Fund investeert de komende tien jaar in 60-70 Nederlandse technologie startups en spin-offs met een investeringsticket tussen de 100.000 en 250.000 euro. De investeerders in het istart.nl Seed Fund zijn VDL Participaties, imec international, Cronos Groep, University of Twente, OostNL, TNO, Verhaert, Somerset Capital Partners en Simal Beheer. Een investering vanuit het fonds is altijd in combinatie met het imec.istart.nl acceleratieprogramma van 12-18 maanden, met intensieve support van een team zeer ervaren venture acceleration managers. 

Fonds en programma bereiden startups voor op het ophalen van volgende ronde investeringen

Valorisatie is naast onderwijs en onderzoek een groeiende taak binnen Nederlandse kennisinstellingen. De incubators van deze kennisinstellingen leveren jaarlijks honderden nieuwe startups op, die van grote waarde en impact zijn op onze economie en samenleving. Een substantieel deel van deze startups overleeft het echter niet, ondanks een veelbelovende opstartfase. Zij hebben grote moeite om investeringen op te halen in de vroege fase waarin de technologische vinding zich bevindt. De combinatie van het istart.nl Seed Fund en imec.istart.nl geven deze veelbelovende tech startups en spin-offs met een vroege fase investering en een kwalitatief sterk acceleratie programma een vergrote kans op een snel groeipad.

Belang van ontwikkeling van startup staat voorop  

istart.nl Seed Fund is een founder friendly investeerder: er wordt 6% van de aandelen gevraagd (SAFE agreement) in combinatie met een Convertible Loan Agreement (CLA). Startups met complexe technologie zijn het meest thuis bij imec.istart.nl, met bijvoorbeeld toepassingen in de domeinen health, agrifood, industrie 4.0 en energy. Zij kennen hun oorsprong veelal bij de Nederlandse universiteiten en UMC’s, waarmee imec.istart.nl actief de samenwerking opzoekt. imec.istart, het van oorsprong Belgische en door UBI Global benoemd tot Europa’s beste “university linked” accelerator program, wordt in Nederland uitgevoerd door imec.istart en Novel-T.

Unlock_ , PLNT en imec.start.nl tekenen intentieverklaring voor strategische samenwerking

Stefan Ellenbroek van de Leidse Life Science incubator Unlock_ en Bastiaan de Roo van het Leiden Center for Innovation and Entrepeneurhip PLNT zoeken de strategische samenwerking op met imec.istart.nl. Deze ontwikkeling sluit aan op de samenwerkingsovereenkomsten die imec.istart.nl al sloot met Radboud Universiteit, Radboud UMC en University of Twente. De intenties richten zich op het gezamenlijk investeren en ondersteunen van veelbelovende startups en spin-offs uit het Leidense ecosysteem in de medtech en e-health. De komende maanden werken de partijen de plannen verder uit om in de loop van 2023 te starten. 

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: