Kennisplatform voor Oost Nederland

Jacques Stevens: “Het begon met een boerenkoolstripper”

Geplaatst op 28 januari 2021
Interview met Jacques Stevens: "Het begon met een boerenkoolstripper"

IDpartners startte in 1991, Jacques Stevens had een Tijdelijke Ondernemers Plaats op de Universiteit Twente. De universiteit kreeg regelmatig opdrachten aangeboden waar zij niet direct iets mee konden doen. Deze kwamen bij de startende ondernemers terecht. Zo begon Jacques zijn carrière met het ontwikkelen van een stormvaste zonwering en boerenkoolstripper. Eenmaal afgestudeerd als mechanical engineer werd de combinatie van design en techniek steeds belangrijker.

Er werden niet alleen nieuwe machines en apparaten ontwikkeld, er werd steeds vaker value engineering toegepast in het werk van IDpartners. Hoe breng je de kostprijs omlaag zonder dat de kwaliteit en effectiviteit van het product hier onder lijdt. En nu, dertig jaar later, is IDpartners een industrieel ontwerpbureau met een solide reputatie op het gebied van werktuigbouwkundig en industrieel ontwerpen. Een jubileum om trots op te zijn. En daarom zetten we dit IDC-lid graag in de schijnwerpers.

Samenwerking
IDpartners is al lang lid van de VMO omdat veel machines en apparaten met maakbedrijven uit de regio worden gerealiseerd. Van 2010 tot begin vorige jaar heeft Jacques in het bestuur gezeten van de VMO en is nog steeds actief in de beleidsgroep innovatie. Vorig jaar is Jacques Stevens ook toegetreden tot het bestuur van het IDC. Hij wil evenementen organiseren waar ontwerp- en maakbedrijven elkaar kunnen ontmoeten en samenwerking. Technet is een voorbeeld van zo’n samenwerking.

Techniek en design
IDparters werkt voor bedrijven die machines en apparaten maken. Vanzelfsprekend is daarbij veel aandacht voor de techniek. Toch is het design van een machine ook heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld eens aan de gebruiksvriendelijkheid die sterk verbeterd door een goed ontwerp. In de combinatie van techniek en design zit de kracht van IDpartners. En ook opdrachtgevers zien in dat design ervoor zorgt dat machines en apparaten onderscheidend zijn op de markt.

Studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool kunnen bij IDpartners terecht voor stage- en afstudeerplaatsen. Heel belangrijk voor het bedrijf, vertelt Jacques. Vanwege corona was dit wat lastiger, studenten mochten niet fysiek naar bedrijven toe. Het gebeurt met enige regelmaat dat afgestudeerde studenten bij IDpartners aan de slag kunnen. Op deze manier komen er steeds frisse kennis en ideeën op de werkvloer.

Een frisse blik weet niet alles
Jacques was in het verleden ook op een andere manier bij de Universiteit Twente betrokken. Hij gaf daar les in het vak methodisch ontwerpen. Bij methodisch ontwerpen komen alle aspecten die bij het ontwerpen een rol spelen aan bod. Voort bordurend hierop biedt IDpartners bedrijven nu Productscans. Met de diverse disciplines in een bedrijf wordt er naar een product gekeken. Hoe kan dit product verbeterd worden, worden beloftes waargemaakt, kunnen kosten omlaag gebracht worden, voldoet het product aan de vraag? Het zijn een aantal vragen die tijdens de Productscan aan de orde komen. Doordat IDpartners met een frisse blik kijkt kan van vaste gewoontes worden afgestapt en creatiever gedacht worden.

Van tekentafel naar digitaal
Er is veel veranderd de afgelopen dertig jaar. Werd er toen nog met de hand geschetst, tegenwoordig gaat alles digitaal. En niet alleen tekeningen en modellen worden digitaal gemaakt en uitgewisseld. Er wordt ook digitaal gecommuniceerd, zeker nu. Omdat er nu niet naar Japan gevlogen kan worden om een klant te bezoeken, wordt videobellen ingezet om te kunnen overleggen. En natuurlijk niet alleen met Japan, ook besprekingen in Nederland en Duitsland heeft biedt videobellen veel voordelen.

Online nieuwe contacten ontmoeten is lastig. Maar omdat netwerkbijeenkomsten en beurzen niet door gaan, zet Jacques social media vaker in. Zodra het weer mag gaat Jacques weer een stand huren op een beurs. Het liefst samen met een aantal andere bedrijven die elkaar goed aanvullen. Op deze manier heb je meer te bieden en kunnen gedeeld worden.

Kwaliteiten matchen
IDpartners is al vanaf het begin lid van het Industrial Design Center. Zij waren in 2001 één van de partners die het IDC vorm gegeven hebben. Samen met drie andere ontwerpbureaus en twee Industrial Design opleidingen, de Universiteit Twente en Saxion Hogescholen. Er bleek behoefte te zijn aan een kennis- en expertisecentrum dat ondersteuning biedt bij het verbeteren van het industrieel ontwerp-klimaat in de regio Twente. Met een platform waar ontwerpers en geïnteresseerden elkaar virtueel en fysiek kunnen ontmoeten.

Vorig jaar is Jacques Stevens weer toegetreden tot het bestuur van het IDC. Hij wil evenementen organiseren waar mensen uit verschillende bedrijven elkaar ontmoeten. En omdat Jacques ook actief is bij de Vereniging Maakbedrijven Oost en Technet kunnen er ook gezamenlijk evenementen georganiseerd worden waar je weer eens andere mensen tegenkomt.

Jacques is van plan om kwaliteiten van bedrijven inzichtelijk te maken, om ze zo eenvoudig aan andere bedrijven te kunnen koppelen. En hij heeft genoeg andere ideeën voor leuke evenementen om nieuwe mensen te ontmoeten. Als er weer wat meer mogelijkheden zijn kunnen we weer los!

 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: