Kennisplatform voor Oost Nederland

Japanse duizendknoop, foute boel

Geplaatst op 13 juni 2018

De Japanse Duizendknoop. Een aardig plantje om te zien, maar een kriem voor de economie en de  biodiversiteit. De sterke wortels en groeikracht van de Japanse duizendknoop veroorzaken veel schade aan gebouwen, riolering, infrastructuur en funderingen. Inheemse plantensoorten worden verdrongen en dat heeft weer schadelijke gevolgen voor bepaalde diersoorten. Niet best dus. Wat kun je er tegen doen?

Verspreiding
Het grootste gevaar voor verspreiding van de soort is de mens. De verspreiding van de Japanse duizendpoot vindt plaats via de wortels. Door het onzorgvuldig verwijderen van wortels en stengels, door machinaal maaien of het vervoeren van grond met delen van de wortels en stengels, komen deze fragmenten op een andere plek op of in de bodem terecht. Heeft de plant zich eenmaal geworteld, dan is het foute boel. Er is maar één oplossing: inventariseren en elimineren.

Inventariseren
Met behulp van GPS gegevens wordt het leefgebied van de Japanse Duizendpoot door een ecoloog en bodemspecialist exact in kaart gebracht. Aan de hand van deze gegevens wordt een oppervlakte berekening gemaakt en het gebied afgekaderd. Ook wordt gekeken waar het grondwater begint. De plant zal zich daar niet wortelen. Zo is precies duidelijk welke oppervlakte en hoe diep er afgegraven moet worden.

Elimineren
De groei van de plant wordt alleen gestopt door de plant volledig te verwijderen en te vernietigen. Geen enkele wortel of stengel mag nog in de bodem blijven zitten. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld afgraven en compleet inkapselen van de afgegraven grond. Na de inventarisatie kan de plant onder ecologische en milieukundige begeleiding zonder problemen verwijderd worden.

Heeft u de Japanse Duizendpoot gesignaleerd? Haal het niet zomaar weg, maar neem snel contact met ons op voor advies. Kijk voor meer informatie op www.econsultancy.nl

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: