Kennisplatform voor Oost Nederland

Joachim Robbrecht wint toneelschrijfprijs voor Bromance van Toneelgroep Oostpool

Geplaatst op 20 februari 2017
Joachim Robbrecht wint toneelschrijfprijs voor Bromance van Toneelgroep Oostpool

Op zondag 19 februari is toneelschrijver Joachim Robbrecht in de prijzen gevallen met de tekst die hij schreef voor de voorstelling Bromance van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck. Tijdens het “Kaas en Kappes” jeugdtheaterfestival in Duisburg nam de schrijver de 19e Nederlands-Duitse Jeugd- en Jongerentoneelschrijfprijs in ontvangst. Uit maar liefst 102 aanmeldingen uit 5 landen kwam Bromance van Robbrecht samen met Robinson – meine Insel gehört mir van tekstschrijver Raoul Biltgen als winnaar uit de bus.

Tijdens het Nederlands Theaterfestival afgelopen jaar werd Bromance al bekroond met de Gouden Krekel, de belangrijkste Nederlandse jeugdtheaterprijs. De voorstelling is op 1 maart nog te zien in Toneelschuur Haarlem en op 6 april in Stadsschouwburg Amsterdam. In seizoen 2017-2018 gaat Bromance op succestournee langs de Nederlandse theaters.

Tragikomedie over ontluikende liefde
Bromance van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck is een tragikomedie over een ontluikende liefde. Het veilige dorpsleven van de jongens Tim en Bo wordt op z’n kop gezet als stadsjongen Jonas arriveert. Wat gebeurt er als gevoelens van vriendschap, jaloezie en verliefdheid zich vermengen? Een voorstelling over beginnende liefde en de angst om anders te zijn. Met de drie talentvolle acteurs Willem Voogd, Daniel Cornelissen en Marius Mensink onder regie van Timothy de Gilde, jongerenregisseur bij Toneelgroep Oostpool.

Uit het juryrapport
De vierkoppige jury van de 19e Nederlands-Duitse Jeugd- en Jongerentoneelschrijfprijs – bestaande uit Nederlandse en Duitse auteurs, dramaturgen, journalisten en theatermakers – prees Bromance als “een tragikomedie over ontluikende liefde met een prettige dubbele laag”. Uit het juryrapport:

“Een op het oog eenvoudig verhaaltje verwordt tot een geraffineerd spel middels deze sprankelende tekst. Vriendschap, solidariteit, meisjes – natuurlijk – , homo zijn – ja ook -, seks, bravoure, omgaan met tedere én heftige emoties; het krijgt allemaal een gelijkwaardige plek. (…) Door snelle, korte en rake dialogen met veel herhalingen op te voeren, lukt het schrijver Joachim Robbrecht de dynamische wereld van drie jonge mannen Tim, Bo en Jonas op de vierkante meter te (her-)scheppen. Zijn taal ís licht, maar voelt ‘dicht op de huid’. Het tempo is hoog, de scenes kort en bondig. Dat maakt dat heikele thema’s als bijvoorbeeld homoseksualiteit juist voorbij razen, speels aangestipt worden en nergens een belerend vingertje krijgen. (…) Een heerlijke mix van de voeten in de aarde vanuit het ‘dorp’ en de vrije fantasieën uit de ‘grote stad met haar onbegrensde dromen en mogelijkheden.” 

Eervolle vermelding voor Pretpark van Jibbe Willems
Schrijver Jibbe Willems ontving een eervolle vermelding voor de tekst die hij schreef voor Pretpark, eveneens een voorstelling van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: