Kennisplatform voor Oost Nederland

JOKA Nederland vult gat in de markt

Geplaatst op 2 december 2021
JOKA Nederland vult gat in de markt

Woning- en projectinrichters hebben een ingewikkelde job. Voor de complete inrichting van een kantoor, winkel of woning moeten ze vaak naar diverse leveranciers om de vloer -en wandafwerking te maken. JOKA Nederland rekent af met dat probleem door een compleet assortiment van product en toebehoren te bieden. “Ik heb echt gemerkt dat we hiermee een gat in de markt opvullen”, zegt directeur Frank ter Beke.

JOKA Nederland is een onderdeel van het familiebedrijf W.& L. Jordan GmbH, dat met haar hoofdkantoor is gevestigd in het Duitse Kassel. Het meer dan honderd jaar oude Duitse concern met een omzet van vijfhonderd miljoen euro en vijftienhonderd medewerkers is onder andere fabrikant van vloerbedekkingen (parket, laminaat, PVC en tapijt),  wandbekleding, binnenzonwering en alle toebehoren die voor de verwerker van belang zijn, zoals egalisatiemortels, lijmen en relevante gereedschappen. Het bedrijf belevert woning- en projectinrichters met producten onder haar eigen merknaam JOKA en beschikt over zo’n zeventig vestigingen in de Heimat.

Langzaam maar zeker vindt de branding van JOKA in meer Europese landen plaats. Om zo dicht mogelijk bij de klanten te zitten, zijn er in diverse Europese landen vestigingen geopend, zoals Polen, Italië, Oostenrijk en sinds vorig jaar ook Nederland. In Hengelo om precies te zijn. Volgens Ter Beke een logische keuze omdat de aanrijroute van de transporten vanuit Duitsland naar Twente zeer gunstig is. De distributie in Europa en Duitsland gaat 24/7 door, dus de in Hengelo geloste vrachtwagens keren dezelfde nacht nog terug naar het magazijn in Kassel om van daaruit een nieuw transport te laden.

Van ‘scratch’ opgebouwd

CEO Jörg Jordan, de derde generatie die aan het roer staat, benaderde Ter Beke in 2019 of hij de Nederlandse vestiging van JOKA wilde leiden. Let wel: er was nog helemaal niets; de onderneming moest van scratch worden opgebouwd. Ter Beke was in de ogen van Jordan de juiste man voor de job, gezien zijn langdurige managementervaring in de vloerenindustrie en de vak-en marktkennis die hij daarmee inbracht. En uiteraard niet te vergeten een groot klantennetwerk in Nederland heeft opgebouwd. “Ik hoefde er niet lang over na te denken. Ondanks de omvang van het bedrijf, heeft W. & L. Jordan een warme, persoonlijke uitstraling. Dat gaf van beide kanten een goed gevoel.”

Compleet assortiment

Vorig jaar januari begon Ter Beke met een kladblok en pen te beschrijven welk gamma producten interessant zou zijn voor de Nederlandse markt van project- en woninginrichters. En ging daarmee letterlijk en figuurlijk de boer op. De formule van JOKA bleek een schot in de roos, want de Twentse ondernemer ontdekte dat de markt hier behoefte had aan een compleet assortiment van vloerbedekkingen en allerhande toebehoren en gereedschappen. Dat concept van een groothandel in deze bedrijfstak bestond eigenlijk niet in Nederland. “We zijn in eerste instantie met de productgroep vloerbedekkingen begonnen, maar het assortiment voor een complete inrichting breidde zich steeds meer uit. De range was breder dan we aanvankelijk verwacht hadden. De Nederlandse woon-en projectinrichter omarmt het one-stop-shopping concept, want dat scheelt hun en ons onnodige ballast in de werkvoorbereiding, transport en administratie.”

Direct uit voorraad

Een ander USP van JOKA Nederland is volgens Ter Beke dat alle producten direct uit voorraad geleverd kunnen worden. Indien gewenst kunnen klanten en relaties de vloerbedekking of wandbekleding in de showroom in Hengelo bekijken. Aan de productpresentatie besteedt de onderneming veel aandacht.

De zaken gaan zo voorspoedig dat JOKA Nederland inmiddels een nieuwe overname heeft gedaan met Viehoff fournituren uit Heerhugowaard. Bovendien wil de onderneming meer vestigingen openen in ons land. Deze worden dan vanuit Hengelo beleverd. Ter Beke is op zoek naar meer magazijnruimte om de voorraden te vergroten. Daarnaast speurt de directeur naarstig naar nieuw personeel, waaronder vrachtwagenchauffeurs, magazijnmedewerkers en verkopers voor de binnendienst.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: