Kennisplatform voor Oost Nederland

Kies als ondernemer voor juridisch advies van een specialist

Geplaatst op 6 februari 2023
juridisch advies

Als ondernemer, maar ook als particulier, wens je juridisch advies van een specialist in conflictsituaties. Vaak is zonder juridische achtergrond lastig te overzien wat je positie in zo’n situatie is, welke mogelijkheden je hebt om het conflict tot een goed einde te brengen en wat de consequenties zijn van de keuzes die je hebt. Een jurist begeleidt je hierbij, door deze opties voor je op een rijtje te zetten. Rechtsbijstand wordt vaak in verschillende pakketten aangeboden; voor particulieren en kleine ondernemers, voor het MKB en voor grotere organisaties. Zo betaal je nooit meer dan in jouw geval noodzakelijk is. Als ondernemer kun je in verschillende conflictsituaties terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan een klant die diens facturen niet betaalt. Hoe pak je zo’n situatie aan? 

Incasseren van een openstaande factuur bij de klant

Zeker een kleine ondernemer kan afhankelijk zijn van een tijdige betaling van de door hem of haar verstuurde facturen aan klanten. Immers, zelf dien je leveranciers ook op tijd te betalen om betalingsachterstanden te voorkomen. Dit zou de zakelijke relatie met zo’n partij ernstig aan kunnen tasten. Het vrije kasgeld van een kleine ondernemer, om dergelijke betalingen voor te schieten, is vaak beperkt. Reden genoeg om bij wanbetalers voor de hulp van een incassobureau of bijvoorbeeld jurist te kiezen. Dergelijke partijen starten doorgaans met het versturen van aanmaningen. Mocht een klant ook na deze aanmaningen niet betalen, dan kan de deurwaarder of het incassobureau worden ingezet als pressiemiddel. Voordeel voor jou als ondernemer; veel partijen werken op basis van no cure, no pay.

Voordeel van partijen met eigen juristen

Bij het incasseren van een openstaande factuur heb je over het algemeen keuze uit een klassiek incassobureau en partijen met eigen juristen. De voorkeur zou uit moeten gaan naar zo’n laatste partij. Een gemiddeld incassobureau biedt namelijk geen ondersteuning bij gerechtelijke vervolgstappen; iets waarover een partij met juristen je wel kan adviseren. Daarbij biedt zo’n laatste partij vaak rechtsbijstand aan. 

Andere situaties waarin hulp van een jurist fijn is

Niet alleen bij wanbetalers kan de hulp van een jurist fijn zijn. Denk ook aan een situatie waarin je voor het eerst een arbeidsovereenkomst opstelt; mogelijk overweeg je personeel aan te nemen. Zonder juridische achtergrond is lastig te bepalen of de arbeidsovereenkomst compleet is. Een jurist leest met je mee en adviseert je hierover. Ook bij contracten tussen jouw onderneming en leveranciers kan onafhankelijk advies van een jurist prettig zijn. 

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: