Kennisplatform voor Oost Nederland

Kerstgroepenexpositie in Vollenhove

Geplaatst op 4 december 2017
Kerstgroepenexpositie in Vollenhove

Van 9 december 2017 tot en met  7 januari 2018 organiseert het Cultuur Historisch Centrum aan de Bisschopstraat 36 in Vollenhove weer haar kerststallententoonstelling. Was het thema in voorgaande jaren kerststallen wereldwijd, nu is het thema “Volks-Kunst”. Kerstgroepen uit de collectie van Jacob Graansma uit Spijk.

Meer dan honderd kerstvoorstellingen, uit de vorige eeuw en nog ouder, laten zien hoe verschillende bevolkingsgroepen het kerstverhaal uitbeeldden. Er is er één uit 1780!

De adel kon zich prachtige (Napolitaanse) kerstgroepen veroorloven, de geestelijkheid gaf opdracht aan kunstenaars kerstgroepen te ontwerpen terwijl de arme bevolking zelf figuren uit hout sneed of papieren krippen opstelde.

De collectie Graansma toont voorbeelden van de variëteit van de kerstgroep: van volkskunst tot kunstobject, van individueel vakwerk tot massaproduct. Door deze variëteit, van groepen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italie, weerspiegelt de tentoonstelling de verschillen in de benadering van het feest: innerlijk, religieus, traditioneel tot gericht op commercie.

De maquettebouwers hebben een maquette gemaakt van een Karavanserai; een overnachtingsplek in het Midden Oosten voor reizigers met hun dieren en handelswaren. De stal uit het kerstverhaal was een Karavanserai.

Vollenhove wordt weer kerststallenstad doordat bewoners in de Kerkstraat en de Bisschopstraat in Vollenhove hun kerststallen, kerstgroepjes, kerstbomen, kerstengelen of andere kerstversieringen achter de ramen plaatsen, zodat de binnenstad geheel in kerstsfeer zal zijn. Dan zijn er nog de WINTER WONDER DAGEN die georganiseerd worden op vrijdagavond 15 december (19.00 – 21.00) en zaterdag 16 december (15.00 – 21.00 uur) door Praktijk de Zwaan en BrocanteKado. Het evenement vindt binnen plaats aan de Heilige Geeststeeg 12 en Het Goor 21 in Vollenhove. Tussen de beide locaties zal een sfeervol verlichte route (2 minuten lopen) gecreëerd worden en vuurkorven bij beide locaties zorgen voor een warm welkom.

Het museum is deze dagen ook geopend van 19.00 uur – 21.00 uur.

Een bezoek aan Vollenhove en het CHC Land van Vollenhove, is zeker de moeite waard en een leuk uitje in de kerstvakantie. Er is dan naast koffie en thee met iets lekkers ook chocolademelk!

Geopend 9 december 2017 tot en met 7 januari 2018 dagelijks van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Tweede Kerstdag geopend.

Toegang 3 euro, kinderen 2 euro.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: