Kennisplatform voor Oost Nederland

KIS: Retrofit machine biedt uitkomst in economische crisis

Geplaatst op 20 december 2022
KIS: Retrofit machine biedt uitkomst in economische crisis

De aanschaf van een nieuwe bewerkingsmachine is tegenwoordig een tijdrovende en kostbare zaak. Extreem lange levertijden en doorlopend stijgende materiaalprijzen werken wat dat betreft niet mee. Specialist in bewerkingstechniek, KIS CNC Services, adviseert daarom steeds meer klanten voor het vernieuwen van een verouderde besturing of aandrijving, waardoor de bestaande machine weer langer mee kan èn energiezuiniger wordt. “Energiebesparingen tot 50% zijn haalbaar”, vertelt Joost Rings, directeur bij KIS.

De van oorsprong Noorse KIS Group heeft zes vestigingen in Nederland en is expert op het gebied van reparatie, onderhoud, keuren en vervanging van hijs- en hefinstallaties in de industrie, scheepvaart, offshore en visteelt.

Excellent maintenance

Onder andere Primoteq -dat voortkomt uit het vroegere Stork- maakt deel uit van de Nederlandse tak. Met onder meer een vestiging in Hengelo streeft het servicebedrijf voor hijs- en hefinstallaties en (CNC-gestuurde) metaal- en kunststofbewerkingsmachines naar zo laag mogelijke productiekosten voor haar klanten door een uitgekiend onderhoudsplan op te stellen. Excellent Maintenance, noemt Rings het in eigen bedrijfsjargon.

“Dat is ons model waarbij we het onderhoud aan de machine(s) voorspellen op basis van de werkelijke belasting en gebruiksfactoren. Daarbij werken we onafhankelijk van de machinefabrikant en ontwikkelen we zelf een gefaseerde onderhoudsstrategie voor de productielijn. Het belangrijkste voor onze klanten is dat machines gewoon presteren wanneer het nodig is. Tijdens rustige momenten, bijvoorbeeld in de vakantieperiode, verrichten we reparaties en doen updates op basis van onze data-analyses.”

Voorzichtiger investeren nieuwe machines

Met alle economische onzekerheden en een recessie voor de deur, merkt KIS dat haar industriële klanten voorzichtiger worden met investeringen in nieuwe machines. Daarom biedt het servicebedrijf alternatieven, waaronder de eerdergenoemde retrofit. Daarbij wordt van een bestaande machine de besturing en gehele aandrijflijn vervangen door de nieuwste techniek. “We krijgen hiervoor steeds meer aanvragen”, vertelt Rings. “We zien dat onze klanten reparatieverzoeken en revisies aan machines naar voren schuiven en retrofit eerder in beeld komt. Dat is uiteraard goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe machine, waarbij veelal ook een nieuwe fundering nodig is. Een ander voordeel is dat na een retrofit de machine aanzienlijk minder energie verbruikt.”

Nieuwe markten

KIS Nederland is opgedeeld in Zuid en Noord, ingegeven door de geografische spreiding. KIS Zuid is het vroegere Primoteq met vestigingen in Hengelo, Rotterdam, Nederweert en Geleen en het noordelijke deel wordt vertegenwoordigd door het al bestaande Bijlsma Hijs- en Heftechniek en Bijlsma Projecten. In tegenstelling tot KIS Zuid houden de twee laatstgenoemde bedrijven zich puur bezig met hijs- en hefinstallaties en is KIS Noord ook actief in de verhuur van hijsmaterieel. KIS Kraanbouw (Bijlsma Projecten) ontwerpt, engineert en bouwt op maat gemaakte kranen en hijsgereedschappen.

In laatstgenoemde tak van sport loopt het aantal opdrachten terug vanwege de naderende economische recessie. “Ja, we gaan denk ik een uitdagende periode tegemoet; we zullen creatief moeten zijn”, weet Rings. “Gelukkig beschikken we over een trouwe schare aan klanten die al tientallen jaren bij ons terugkomen. Bovendien kijken we verder naar andere branches waar we onze service en knowhow kunnen inzetten; denk hierbij aan toegangstechniek en geautomatiseerde opslag- en transportsystemen.”

Oost-Nederland afzetmarkt

Oost-Nederland is een belangrijke afzetmarkt voor KIS. Van oudsher is hier de maakindustrie goed vertegenwoordigd. Bij veel van haar klanten worden de CNC-bewerkingsmachines en een fors groeiend aantal hijsinstallaties voorzien van slim en voorspelbaar onderhoud(splannen), reparaties, keuringen en revisies. “Het fijne aan deze regio is dat we hier nog goed gekwalificeerd personeel kunnen vinden dat direct een versterking vormt voor onze serviceteams; dat is in de Randstad een stuk lastiger”, besluit Rings.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: