Kennisplatform voor Oost Nederland

Koninklijke onderscheiding voor Nico Wissing

Geplaatst op 4 april 2018

 Op dinsdag 27 maart reikte burgemeester Otwin van Dijk een Koninklijke onderscheiding – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau – uit aan Nico Wissing uit Megchelen. De uitreiking vindt plaats tijdens een samenzijn welke wordt georganiseerd ter ere van het feit dat Nico 35 jaar in het vak zit. Nico is onder meer founder van NL Greenlabel en mede-eigenaar van GreenM2. 

Nico zet zich al 35 jaar in voor een duurzame leefomgeving. Sinds 1983 houdt Nico Wissing zich bezig met het duurzaam vergroenen van de leefomgeving.

In binnen- en buitenland wordt Nico geroemd vanwege zijn vooruitstrevende ideeën en is hij meerdere malen in de prijzen gevallen (Best designer of the world en diverse duurzaamheidsprijzen). Hij brengt zijn kennis en kunde nationaal én internationaal over op een breed publiek en vindt het belangrijk om ook de jeugd bewust te maken en kennis over te brengen waar het gaat om een groene en duurzame leefomgeving.

Nico Wissing heeft een belangrijke rol gespeeld om het eerste landschapspark ter wereld dat groene stroom opwekt te realiseren. Dit park (in de gemeente Bronckhorst) is de eerste in zijn soort in Nederland en daarbuiten en is een geheel nieuw concept waar natuur en duurzame energie echt samenkomen. Ook stond hij aan de basis van Het concept De Levende Tuin, waardoor steden leefbaar worden gemaakt voor mensen, planten en dieren. Dit concept is inmiddels een hele beweging geworden waar tal van partijen zich bij aan hebben gesloten, is benoemd tot voorbeeld innovatieproject bij de EU om steden te vergroenen en heeft ertoe bijgedragen dat in Nederland een significante verandering in bewustzijn en handelen heeft plaatsgevonden bij hoveniers, groenvoorzieners, gemeenten, onderwijs, zorg en bedrijven ten aanzien van het inrichten van een gezonde en duurzame buitenruimte. De heer Wissing is onder meer medeoprichter van Groenkeur, lid van het platform voor Europese ontwerpers Elca, voorvechter van het concept De Groene Stad en initiatiefnemer van Gifvrij Achterhoek.

Nico Wissing verbindt duurzaamheidsprincipes aan nieuwe moderne productietechnieken en daagt de maakindustrie uit te innoveren. Zo heeft hij de maakindustrie samen gebracht in het concept De Urban Oasis. Dit is een pop-up park waarin een fijnstoffilter zorgt voor frisse lucht, een ontmoetingsplaats vol bloeiende planten, waar mensen elkaar kunnen treffen, met innovatieve producten, etc.

Deze trotse Achterhoeker zet de Achterhoek breed op de kaart, heeft veel betekenisvolle dromen voor een betere samenleving en vertaalt deze regionaal, landelijk en/of internationaal ook naar de praktijk. Menig innovatief idee heeft met hulp van de heer Wissing een meer kansrijke start gehad.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: