Kennisplatform voor Oost Nederland

Koopmans Bouwgroep: CO₂-neutraal bouwen met houten woningmodules

Geplaatst op 18 november 2021
Koopmans Bouwgroep: CO₂-neutraal bouwen met houten woningmodules

In 2030 moet de CO₂-uitstoot in Nederland ten opzichte van 1990 met 49% zijn verminderd. Koopmans Bouwgroep wil graag nieuwe markten aanboren die aansluiten op deze duurzaamheidsambitie. Het bedrijf heeft altijd gebouwd in beton, maar gaat nu ook bouwen in hout. Met geWOONhout realiseert de bouwer houten woningmodules met een hoge circulariteitsindex, die ook nog eens veilig, betaalbaar, remontabel en subsidiabel zijn.

Koopmans Bouwgroep bestaat bijna tachtig jaar en is onderdeel van TBI Holdings, een van Nederlands grootste spelers op het gebied van techniek, bouw en infra. Het bedrijf is gespecialiseerd in het snel en efficiënt bouwen van onder meer scholen, kantoren, grote appartementen en grondgebonden woningen. Dat gebeurde de afgelopen jaren al steeds vaker met circulair beton, maar de duurzaamheidsambities reiken verder, zo zegt directievoorzitter Hans Smit. “Bouwen met hout leidt simpelweg tot nog minder uitstoot en verspilling. Samen met andere TBI-ondernemingen en de start-up Sustainer Homes hebben we daarom binnen ons innovatielab TBI WOONlab het concept HOUTbaar HUIS ontwikkeld. Dit maakt duurzame en modulaire woningbouw in hout op grote schaal mogelijk.”

Corporaties en beleggers

Voor de grootschalige productie van houten woningen verrijst in het Gelderse Wehl de energieneutrale fabriek geWOONhout. Vanaf november worden hier kant-en-klare houten woningmodules geassembleerd, waarmee energie- en stikstofpositieve houten woningen snel en seriematig kunnen worden samengesteld. Dit concept biedt grote mogelijkheden voor partijen zoals woningcorporaties, pensioenfondsen en projectontwikkelaars, omdat zij vanwege de duurzaamheidsdoelstellingen een deel van hun bezit in een relatief kort tijdsbestek moeten verduurzamen.

Korte bouwtijd

De modules van geWOONhout zijn niet alleen duurzaam, maar bieden ook tal van andere voordelen, zo vertelt de directievoorzitter. “Zo voldoen de woningen aan de strengste eisen op het gebied van comfort en veiligheid en is de bouwtijd tot wel veertig procent korter. Ze hoeven op de bouwplaats immers alleen nog maar te worden gemonteerd. Daarnaast zijn de woningen tot in lengte van jaren remontabel en schakelbaar tot complete straten met HOUTbare huizen. Bovendien zijn de woningmodules zeer betaalbaar, waarbij professionele opdrachtgevers ook nog eens in aanmerking komen voor een interessante subsidie.”

Onvermijdelijke transitie

In Nederland heerst van oudsher een baksteen- en betoncultuur en daarom moeten mensen nog enigszins wennen aan houtbouw. Net als bij de transitie naar elektrisch rijden, verwacht Smit dat dit in rap tempo zal veranderen. “Ik zou tegen opdrachtgevers willen zeggen: durf het experiment aan te gaan! Vanwege de genoemde voordelen zijn de CO₂-neutrale woningen van geWOONhout voor veel partijen de moeite waard. Verduurzaming is daarnaast simpelweg noodzakelijk vanwege de klimaatdoelstellingen van de overheid. Houtbouw maakt deze doelen haalbaar. Ik hoop en verwacht dan ook dat in 2030 al twintig procent van alle nieuwe grondgebonden woningen in hout wordt gebouwd. Zo zetten we belangrijke stappen richting een schonere en duurzame wereld.”

Snelle groei verwacht

In Hengelo staan op dit moment al vier HOUTbare huizen, die met veel plezier worden bewoond en intensief worden gemonitord. In Winterswijk start Koopmans Bouwgroep eind dit jaar met de bouw van negen HOUTbare huizen, waarna er nog eens tien in Groenlo volgen. Hierna zal de productie naar verwachting successievelijk worden opgevoerd tot duizenden woningmodules per jaar.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: