Kennisplatform voor Oost Nederland

Kremer Techniek: Hoe reduceer je verzuim tijdens een pandemie?

Geplaatst op 22 juli 2021
Kremer Techniek: Hoe reduceer je verzuim tijdens een pandemie?

Een pandemie zoals die afgelopen jaar is uitgebroken maak je niet vaak mee als bedrijf. Het zorgt voor veel onzekerheid en nieuwe uitdagingen waar je op korte termijn op moet inspringen. En wat het effect op lange termijn is moet dan later nog blijken. Maar moeilijke tijden zorgen er ook voor dat nieuwe ontwikkelingen in een stroomversnelling komen. Zo kun je uit een negatieve situatie positieve resultaten halen.

Ook Kremer Techniek heeft de gevolgen gemerkt van de maatregelen en de gebeurtenissen in het land. “Naast dat we ons bedrijf hebben ingericht op de bekende maatregelen zoals mondkapjes, ontsmetten en afstand houden zijn we met ons COVID SMART aanvalsplan nog een paar stappen verder gegaan om de negatieve gevolgen te beperken.” Kremer krijgt hierbij ondersteuning van de Provincie Gelderland, die bedrijven helpt bij de uitdagingen die ontstaan in een pandemie.

“Zo hebben we onze entreehal aangepast om hier veilig in beperkte mate mensen te kunnen ontvangen. Er zijn daarvoor flexibele sta/zit-werkplekken gecreëerd waar kan worden overlegd. Ook de bestaande vergaderkamers zijn aangepast om video-call rooms te creëren zodat het fysieke bezoek zo veel mogelijk kan worden beperkt.”

Er is ook een COVID-team opgericht, met een dagelijks overleg over alle COVID-19 gerelateerde zaken waarmee snel kan worden gehandeld. Hierbij is de informatievoorziening naar de binnen- én buitendienst sneller en uitgebreider geworden. Het flexibele (thuis)werken kon zo versneld worden ingevoerd. Thuiswerken en videobellen zijn voor veel mensen nieuwe ervaringen en dit zijn skills die geleerd moeten worden.

Mentale impact
“Naast dat we ons bedrijf fysiek onder handen hebben genomen hebben we ook extra aandacht besteed aan de mentale impact die een pandemie heeft. Het flexibele (thuis)werken zorgt ervoor dat de grenzen tussen werk en vrije tijd vervagen. Je kunt je eigen tijd indelen, maar dit maakt de neiging vaak groot om ’s avonds toch nog even die opdracht af te maken. Dit wordt door de één als prettig ervaren, voor de ander kan dit juist teveel druk opleveren.”

Hoewel uit onderzoek naar een medewerkersbevlogenheid van een 8+ kwam, waren er ook verbeterpunten op fysiek en mentaal gebied. “In combinatie met het behoefteonderzoek tijden de COVID-19 bleek dat we actie moesten ondernemen om de negatieve gevolgen voor te zijn.”

Daarom is Team Kremer Fit opgericht. Dit is een diverse groep mensen van Kremer die als doel hebben om alle werknemers fysiek en mentaal fitte ambassadeurs te maken. Deze groep is aangevuld met een aantal externe experts, zoals Susann Bosch van Veerplank als bedrijfscoach, Coert Blom als bedrijfsarts en Niek Reijmer van Seppworks.

“De eerste resultaten hebben we al gemerkt van onze vitalere werknemers: het verzuim is zelfs tijdens de uitbraak van COVID-19 gedaald ten opzichte van het vorige jaar.Om de plannen om te zetten in resultaten gaan we een aantal interventies uitvoeren, zoals Steptember, Stoptober, week van de vitaliteit en nog veel meer. Seppworks gaat hier een belangrijke rol in spelen en daarom hebben we ze uitgenodigd voor een toelichting.”

Seppworks: Vitaliteitspartner van Kremer Techniek

Werk aan een vitale duurzame toekomst
Seppworks: “Vanuit goed werkgeverschap zien we vitaliteit en duurzame inzetbaarheid gelukkig steeds vaker en hoger op de agenda te staan, zo ook bij Kremer. Met een goed vitaliteitsplan enthousiasmeren, motiveren en faciliteren we medewerkers om hun ‘beste zelf’ te worden. Bij Kremer brengen we met een gezonde mix aan activiteiten alle medewerkers mentaal en fysiek in beweging.”

Vitaliteitsprogramma
“Denk aan interactieve workshops, lunchlezingen, vitaal leiderschap trainingen, health checks, deelname aan sportieve evenementen of ga met alle medewerkers de strijd aan de meeste stappen te zetten in een beweeg-challenge.” Actieve en vitale medewerkers brengen organisaties verder. Investeren in de gezondheid is dus belangrijk; het zorgt voor een lager ziekteverzuim en een hogere betrokkenheid. “Een zieke werknemer kost een werkgever zo’n 250 tot wel 300 euro per dag. Een behoorlijke kostenpost dus.”

Versterk je merk
Onmisbaar voor het succes van het programma is een wervende communicatiecampagne. “Door de boodschap aantrekkelijk te brengen krijg je als medewerker ècht zin om mee te doen. Zo werken we samen met Kremer aan een duurzame toekomst. Met een korting op het sportschoolabonnement red je dat niet. Daarnaast versterk je je werkgeversmerk en vergroot je je aantrekkingskracht op potentiële medewerkers.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: