Kennisplatform voor Oost Nederland

Landelijke finale vakwedstrijd Restauratiemedewerker bij ROC van Twente

Geplaatst op 3 maart 2017
Nationale Keuzegids: ‘ROC van Twente behoort tot één van de beste ROC’s van Nederland!’

Zeven kandidaten van diverse mbo-instellingen staan op 8 en 9 maart a.s. in de nationale finale Restauratiemedewerker van de Skills Heroes vakwedstrijden, editie 2016-2017. De locatie van deze finale is het praktijkcentrum ‘Restauratie en Ambacht’ aan de Haarweg 3 in Hengelo. ROC van Twente en WorldSkills Netherlands organiseren samen deze finale. Woensdag 8 maart om 10.00 uur geeft Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, het startschot. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 9 maart om 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom om de kandidaten aan te moedigen!

Vakmanschap
ROC van Twente is zeer verheugd deze finale van Restauratiemedewerker in huis te mogen hebben. Het betekent een stimulans voor excellentie in vakmanschap. Meer dan 6.000 mbo’ers zijn bij Skills Heroes-vakwedstrijden de afgelopen maanden al de competitie met elkaar aangegaan in 50 verschillende vakrichtingen, waaronder restauratie. Uiteindelijk kwalificeerden zich 7 mbo-studenten voor de finale in Hengelo. Nog eens 400 mbo-talenten gaan op voor de finales op 7 andere schoollocaties en ‘Skills The Finals’ in RAI Amsterdam op 16-18 maart. Tijdens de vakwedstrijden aan de Haarweg in Hengelo strijden de zeven mbo-talenten twee dagen lang om Nederlands kampioen te worden. Ze voeren opdrachten uit in hun vakgebied die worden beoordeeld door experts uit het onderwijs en bedrijfsleven.

Dagelijkse praktijk
In totaal zijn er vier verschillende restauratie-opdrachten (kerkraam, trap, schuifraam en kerkbank) die bij loting worden verdeeld. In de alledaagse restauratiepraktijk weet je namelijk ook niet wat je tegenkomt. De echte restauratietimmerman beschikt over bijzondere eigenschappen waardoor hij om kan gaan met deze wisselende omstandigheden. Hij heeft een brede kennis, is heel vaardig en beschikt over een goed improvisatievermogen waardoor hij zeer divers restauratiewerk heel nauwkeurig kan uitvoeren. Voor de opdrachten wordt gebruik gemaakt van historische materialen uit het depot van het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht.

WK
Meedoen aan de vakwedstrijden betekent voor de kandidaten dat zij een bijzondere leerervaring krijgen die goed is voor de vakmanschapsontwikkeling en de persoonlijke vorming. Hopelijk gaat dat nog meer worden, want de winnaar van de finale Restauratiemedewerker krijgt de kans zich te selecteren voor het WK voor beroepen dat in oktober in Abu Dhabi plaatsvindt.

Excelleren
De Skills Heroes vakwedstrijden worden georganiseerd om excellentie in vakmanschap te bevorderen. Dit past binnen het beleid van het ministerie van OCW om talentontwikkeling, excellentie en skills in het mbo te stimuleren. Jonge vakprofessionals zijn het fundament van werkend Nederland. Hun vakmanschap is onmisbaar voor onze samenleving. Vakwedstrijden stimuleren aankomend talent en vakmanschap, promoten de branche, het beroepsonderwijs én geven studenten de mogelijkheid te excelleren.

WorldSkills Netherlands 
WorldSkills Netherlands ontwikkelt en organiseert Skills Heroes vakwedstrijden voor mbo, Skills Talents vakwedstrijden voor leerlingen uit het vmbo en Skills Juniors voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen en werkt hiervoor samen met partners uit onderwijs en bedrijfsleven. WorldSkills Netherlands organiseert 15 NK’s op schoollocaties. Voor 35 beroepen is er een landelijk NK op 16-18 maart in RAI Amsterdam. WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: