Kennisplatform voor Oost Nederland

Lastechniek Oost heeft handen vol aan vraag naar lassers

Geplaatst op 10 april 2025

Per jaar leidt Lastechniek Oost vele lassers op, maar met de enorme vraag vanuit de markt is voor het vakopleiding- en adviescentrum uit Hengelo soms wel even passen en meten. Ondanks het grote aanbod van zij-instromers uit andere sectoren dan de industrie en techniek is de behoefte aan gediplomeerde en gecertificeerde lassers een keer zo groot, aldus directeur Roy Panjer van Lastechniek Oost. “Ik krijg regelmatig vragen van bedrijven of we lassers kunnen leveren.”

Lassen is niet het enige technische beroep waar het aan voldoende vakmensen schort. Lassers zijn erg gewild, of het nu grof constructiewerk betreft in een metaalverwerkingsbedrijf of precisie-laswerk in bijvoorbeeld de chipsector. Lastechniek Oost doet haar best om zoveel mogelijk jonge medewerkers van bedrijven de fijne kneepjes van het lasvak te leren. “Voor alle duidelijkheid; we krijgen leerlingen via bedrijven in met name de constructie- en machinebouw, metaalverwerkende bedrijven maar ook de energiesector en zelfs defensiegerelateerde multinationals sturen medewerkers naar ons toe voor een training of workshop om bijvoorbeeld lasnormen te leren begrijpen of bepaalde lastechnieken bij te brengen. We zien dat onze zakelijke klanten steeds meer behoefte hebben aan gecertificeerd laswerk dat conform bepaalde normen wordt uitgevoerd. Bedrijven hechten aan een hogere laskwaliteit in verband met gestelde veiligheidseisen van hun opdrachtgever of vanwege wettelijke eisen.”

Brede laservaring

Panjer, die eind 2017 bij Lastechniek Oost als instructeur binnenkwam en inmiddels samen met zijn vrouw sinds oktober 2022 de directie vormt, kent zijn pappenheimers. Hij is zelf altijd werkzaam geweest in de machinebouw/pijpleiding. Daar heeft Panjer veel ervaring opgedaan in verschillende lasprocessen/materialen en de toepassing ervan. Die brede ervaring komt wel van pas bij Lastechniek Oost. “Naast het opleiden van lassers, ondersteunen we bedrijven bij de verschillende kwaliteitssystemen binnen de lastechniek. Daarnaast begeleiden wij bedrijven bij het behalen van verschillende lasmethodekwalificaties en lasserkwalificaties. Ook voeren we visuele lasinspecties uit bij verschillende projecten.”

Zij-instromers

Lastechniek Oost bedient met name de Twentse markt en een stuk Drenthe. Wat vooral opvalt aan de instroom van studenten is de grote hoeveelheid zij-instromers uit andere sectoren dan de industrie en techniek. Panjer: “We krijgen jongeren vanuit de horeca maar ook uit de kunstsector bijvoorbeeld die daar geen carrière meer kunnen opbouwen en lasser willen worden in het bedrijfsleven. Vaak wordt deze groep doorverwezen via het UWV Werkbedrijf die hen aanraadt om een beroep in de techniek te kiezen, want daar zijn carrièrekansen.”

Vraag naar lassers niet bijbenen

Desondanks kan het opleidingen- en adviescentrum op het gebied van lassen de vraag vanuit de markt niet bijbenen. Panjer legt uit hoe dat hiaat ontstaat: “Iemand die pas via ons is afgestudeerd kan een bedrijf niet gelijk volwaardig inzetten. Hij of zij beheerst in dat stadium alleen de basisvaardigheden maar het duurt vaak een half jaar voordat hij gecertificeerde lasmethodes mag toepassen. Het hangt ook af in welke sector iemand wordt ingezet.”

www.lastechniekoost.nl

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: