Kennisplatform voor Oost Nederland

Matco: er zit nog veel rek in besparing op folieverpakking pallets

Geplaatst op 3 april 2023
Matco: er zit nog veel rek in besparing op folieverpakking pallets

Matco International is leverancier van palletwrapping-machines, ofwel het machinaal verpakken van goederenpallets met stretchfolie. Het bedrijf met onder meer een vestiging in Deventer profileert zich niet alleen als machinefabrikant, maar wil zichtbaar meer toegevoegde waarde leveren aan de klant. Daarom is er in de bedrijfshal in Deventer een experience center ingericht met geavanceerde volautomatische palletwrappers die veel minder en dunnere folie verbruiken. Besparing op kosten en milieu, zo luidt het devies van directeur André van der Wei.

Van oorsprong is Matco International, die dit jaar haar 50-jarig bestaan viert, een producent van palletwikkelaars, maar heeft zich de laatste jaren in haar branche ontwikkeld als een vreemde eend in de bijt. “Wij verkopen onze producten rechtstreeks aan onze eindklant in met name de logistieke sector en overige industrie”, zegt Van der Wei. “Wij doen zelf service en onderhoud aan de machines, waardoor we heel dichtbij onze klanten staan. Met dit concept zijn we in de Benelux en Duitsland uniek in onze branche”.

Veel milieuwinst

Die profilering heeft Matco onder meer te danken aan Van der Wei die een carrière opbouwde in de machinebouw en daarnaast bedrijfskunde heeft gestudeerd. Hij zag in dat de palletwikkelaar niet het meest sexy in het oog springende machine is, maar dat er maatschappelijk gezien behoorlijk veel milieuwinst te behalen valt. Want menig palletwrapper verbruikt een flink portie stretchfolie, een product op basis van aardolie. En we weten allemaal dat fossiele brandstoffen allerminst milieuvriendelijk zijn en deze teruggedrongen moeten worden.

Daarom heeft Matco palletwikkelaars ontwikkeld die bijna de helft minder folie verbruiken dan de machines die de groothandelaren verkopen. De toegepaste folie is namelijk veel dunner, maar biedt wel evenveel kwaliteit en ladingstabiliteit als de dikkere, meest gangbare folie. “De klant kan met onze machine veel kosten besparen op de inkoop van folie, omdat hij er veel minder van nodig heeft”, stelt Van der Wei. “Daarnaast is een lagere uitstoot van CO² een mooie bijvangst.”

Bewuste investering

Via het experience center in de bedrijfshal in Deventer kan de klant ervaren hoe de geavanceerde palletwikkelaars functioneren en of deze aan de kwaliteitswensen- en eisen voldoen. Naast enkelvoudige machines staat er een totale volautomatische transportstraat opgesteld, waarop de pallets ook qua gewicht en contouren gemeten worden en er een mogelijkheid is tot labeling. “Een bewuste investering”, zo vertelt Van der Wei terwijl hij trots naar het paradepaardje kijkt. “Hiermee kunnen we per specifieke klant en palletlading testen. Dat scheelt ruimte bij de klant die zelf geen inspanning hoeft te doen of de machine wel voldoet. We kunnen de palletwikkelaar afstellen op een specifiek type folie: stug of juist heel elastisch, maar in elk geval altijd dunner dan de gangbare folies.”

Diverse bedrijven zijn al op bezoek geweest om hun palletladingen te laten testen en ze zijn enthousiast. “Er zit nog enorm veel rek in de besparing op folieverbruik”, weet Van der Wei. “Dat kunnen klanten hier ervaren. Weliswaar is onze stretchfolie per kilogram duurder in aanschaf, maar op termijn zijn de kosten per pallet veel lager. Onze palletwikkelaar genereert bepaalde data waaruit onder meer dat zal blijken.”

Omzet verdubbeld

Overigens gaat het Matco International voor de wind. Volgens Van der Wei is de omzet afgelopen vier jaar verdubbeld. Het bedrijf heeft vestigingen in de Benelux, Duitsland en Spanje en zal ook een sales en servicevestiging dit jaar openen in Groot-Brittannië. Van der Wei: “We vallen steeds meer op omdat we servicegericht zijn en niet het doel hebben om een machine te verkopen, maar een oplossing.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: