Kennisplatform voor Oost Nederland

Medewerkers Uzin Utz aan de slag met duurzaamheid

Geplaatst op 28 april 2022
Medewerkers Uzin Utz aan de slag met duurzaamheid

Bij Uzin Utz staat duurzaamheid hoog op de agenda. Omdat duurzaamheid niet alleen gaat over producten en hoe en waar deze geproduceerd worden, is Uzin Utz onder de naam ‘U GROW’ een programma gestart voor álle medewerkers. Vaak ligt een idee ter verbetering of besparing ‘dicht bij huis’. Uzin Utz heeft hierbij de overtuiging dat als er samengewerkt wordt door alle collega’s en duurzame ideeën gedeeld worden, er gemakkelijk kleine én grote stappen gemaakt kunnen worden om steeds duurzamer te werken en te leven.

Alle 173 medewerkers gaan in kleine groepen aan de slag met duurzaamheid in de breedste zin van het woord en werken samen aan antwoorden op vragen als ‘Wat is duurzaamheid?’ en ‘Waarom is duurzaamheid belangrijk? Op deze manier wordt er draagvlak gecreëerd voor de duurzame bedrijfsdoelstellingen van Uzin Utz. De onderneming heeft vanuit de strategie ‘PASSION’ onder andere het doel om wereldwijd 25% minder CO2 uit te stoten in 2025. Daarnaast ontstaat er door ‘U GROW’ een gemeenschappelijke basis als het gaat om duurzaamheid, waardoor duurzaamheid in het DNA van de medewerkers wordt verankerd en er nieuwe en waardevolle ideeën ontstaan om samen duurzamer te werken.

Teamwork

Manager Duurzaamheid Annette Schumer: “Na corona en een intensieve periode van groei is ‘U GROW’ van groot belang voor onze organisatie. De groepen worden daarom zó samen gesteld dat alle lagen en afdelingen van de organisatie vertegenwoordigd zijn. Zo leren we elkaar beter kennen. Dat is écht nodig, want om duurzaam te werken moet je samenwerken. Een belangrijk uitgangspunt voor de ontwikkeling van dit programma was dat het leerzaam, leuk én zinvol moet zijn.” Uzin Utz is begin april gestart met de eerste groepen, de sessies worden door zowel Annette Schumer als door een externe coach begeleid. Annette neemt als Manager Duurzaamheid inhoudelijk de deelthema’s People, Planet en Pofit voor haar rekening. De externe coach, Anoek Dalhuisen van Orange 8 zorgt ervoor dat de groepen door het uitvoeren van teamopdrachten (nog) beter leren samenwerken en communiceren. Deze bagage nemen de deelnemers weer mee in hun dagelijks werk. Eind mei zullen alle medewerkers het programma doorlopen hebben. Annette vervolgt: “We hebben er bewust voor gekozen om deze sessies extern te organiseren op een unieke locatie midden in natuur. Bij het educatief centrum van de ‘Schaapskudde’ in Haaksbergen hebben we alles gevonden wat we hiervoor nodig hebben. We gaan hier uiteraard op de fiets naar toe, want we willen onze collega’s ook stimuleren om wat vaker op de fiets naar het werk te komen.”

Samenwerken aan waarde met één aarde

Na elke sessie neemt de groep een korte video op met hun ideeën over wat Uzin Utz als organisatie of de deelnemers uit de groep kunnen doen om te verduurzamen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op ‘Wat is het kleinste dat je kunt doen’? Op 30 juni is de “Grand Finale’ tijdens de kwartaalbijeenkomst van Uzin Utz. Annette: “Na afloop van dit programma begint het eigenlijk pas. Op 30 juni zullen we samen met alle collega’s een aantal ideeën kiezen die we verder gaan uitwerken en om gaan zetten naar onze dagelijkse praktijk. Het ‘mantra’ van ‘samenwerken aan waarde met één aarde’ moet voor alle collega’s er aan bijdragen dat we met elkaar continu nadenken hoe we beter, slimmer en duurzamer kunnen werken. Met veel kleine veranderingen kunnen we samen grote impact maken. En dat is waar het om gaat.”

Over ons

Uzin Utz Nederland levert met de merken Uzin, Wolff, Pallmann, Arturo en Codex alles voor het leggen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren. Ruim 60 jaar geleden begon de Haakbergse organisatie onder de naam Unipro met de productie van lijmen en groeide snel uit tot een internationale organisatie. Innovatieve productiemethoden, een vakkundig technisch advies en meer dan 160 enthousiaste medewerkers leggen de basis voor perfecte vloeren.

Uzin Utz Nederland maakt deel uit van het internationale beursgenoteerde familiebedrijf, de Uzin Utz Group uit Duitsland.

Bij Uzin Utz Nederland vinden we duurzaamheid belangrijk. Dat is allereerst terug te vinden in ons assortiment en in onze verpakkingen. Daarnaast hebben wij bij de bouw van ons bedrijfspand onze visie op duurzaamheid vertaald naar een praktische manier van bouwen en produceren.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: