Meer dan dertig jaar werken aan een veilige omgeving

7 augustus 2020 Economie

Of het nu gaat om het ombouwen van een oud intercomsysteem met alleen een geluidsverbinding bij een verzorgingshuis naar een hypermoderne toepassing mét kleurenbeeldscherm, zonder dat er nieuwe kabels nodig zijn, of het aanleggen van een inbraak- en brandbeveiligingssysteem voor een bedrijfspand: Schaafstra Techniek uit Almelo regelt het. Wij spraken met directeur Gerard Dasselaar, bijgestaan door controller Roy von Piekartz.

“We zijn een technisch beveiligingsbedrijf dat panden en terreinen beveiligt. Denk aan inbraakbeveiliging, camera-installaties, branddetectie en toegangscontrole. Als je die losse componenten gaat bundelen, heb je het over securitymanagement. En dát is wat wij leuk vinden”, vertelt de directeur van het bedrijf. “We koppelen systemen om er zo een meerwaarde aan te geven. Bijvoorbeeld door het zo in te stellen dat als links achterin een pand het inbraakalarm afgaat, de camera’s automatisch gestuurd worden naar dat punt. Daar zijn we mee bezig, en dat al meer dan dertig jaar.”

Meldkamer

Technisch is er veel meer mogelijk dan toen het bedrijf begon. Von Piekartz: “Je ziet veel verschuivingen, bijvoorbeeld op de particuliere markt. Daar was iedereen vroeger aangesloten op een meldkamer; tegenwoordig gebeurt dat veel via de smartphone. Dan krijgt de gebruiker een bericht op de telefoon en kan hij of zij meteen de camerabeelden zien en beoordelen of daadwerkelijk ingebroken wordt.”

Dat is in de zakelijke markt anders. “In de professionele markt is de meldkamer nog wel een vereiste voor de verzekeraar”, vult Dasselaar dan ook aan. “Wij kijken altijd aan de hand van regels, de BORG-regelgeving, wat het risico is. Dat is leidend bij het beveiligingsplan dat we maken en ook een vereiste omdat we BORG-gecertificeerd zijn. Met camera’s is dat altijd maatwerk.”

“Wij installeren de technische beveiliging, van het maken van een plan tot het onderhoud van de aangelegde of overgenomen installaties. Dan heb je het bij inbraakdetectie bijvoorbeeld over bewegingsmelders en contacten bij ramen en deuren. Maar bij opdrachtgevers met hogere risico’s werken we ook met trilcontacten. Dat is bijvoorbeeld als er een kluis in een gebouw aanwezig is, die je goed wilt beveiligen. Bij tankstations werken we dan weer vaak met mistgeneratoren. Als daar een inbraak plaatsvindt, zet je daarmee een ruimte snel vol rook en wordt het moeilijk om de winkel te plunderen.

Camera’s: AVG-proof

“We hebben samenwerkingsverbanden met de grootste leveranciers van camera’s en hebben dan ook de nieuwste technieken in huis. Zo kunnen we een foto uploaden in een systeem van een persoon, waarna we kunnen achterhalen waar hij of zij zich op een bepaald moment bevond. Hetzelfde met kentekens van auto’s. Daarbij houden we natuurlijk altijd rekening met de AVG-privacywetgeving, dus zoiets kan niet zomaar.”

Bij Schaafstra werken ze landelijk voor enkele grotere franchiseketens – zo nodig samen met andere bedrijven binnen Alarmgroep Nederland – en het bedrijf ontwikkelt ook eigen toepassingen. “Recent nog een uniek concept voor afvalbrengpunten, waar veel gedumpt wordt. Wij hebben een mobiele oplossing waarbij we zonder stroom of internet beelden kunnen versturen. Het zijn bestaande componenten, maar wij combineren ze, middels zon- en windenergie en een bandbreedteafspraak met een provider. Makkelijk, verplaatsbaar en bewezen effectief. Zo denken we mee met onze opdrachtgevers en bouwen we aan een veilige omgeving.”