Kennisplatform voor Oost Nederland

Mennekes eMobility, specialist in laadpalen: ‘Dynamisch energiemanagement, daar zijn wij goed in’

Geplaatst op 3 augustus 2023
Mennekes eMobility, specialist in laadpalen: 'Dynamisch energiemanagement, daar zijn wij goed in'

De zaken gaan bij Mennekes meer dan voorspoedig. Toen Kijk op Oost Nederland drie jaar geleden voor het eerst bij de Nederlandse vestiging van het Duitse bedrijf op bezoek was, had Edwin de Veen vier mensen in dienst. Anno 2023 is dat aantal medewerkers verdubbeld.

“Het gaat inderdaad goed”, lacht de directeur even enthousiast als bescheiden. “Ondanks dat wij best merken dat er concurrentie is, vooral vanuit Azië. Kijk, sommige mensen denken simpelweg ‘een laadpunt is een laadpunt’. Ze vergeten dat er ook zoiets is als kwaliteit. Dat is wat wij leveren.”

Die kwaliteit zit hem niet alleen in het product en in de slimme toevoegingen als het dynamisch energiemanagement, het zit hem ook in de installatie ervan en daarna de service en het onderhoud. Mennekes installeert niet zelf, daarvoor hebben ze zelf opgeleide, goed gekwalificeerde partners. Zoals in Oldenzaal, waar Mennekes op de gemeentewerf op het bedrijventerrein aan de Lübeckstraat een laadplein met acht laadpunten heeft gerealiseerd. De installatie daarvan werd verzorgd door Gert-Jan Vos van Vos Energie Groep uit Oldenzaal.

De Veen: “Al heel lang een goede partner van ons. Samen hebben we vooraf het hele plan ontwikkeld, in nauw overleg met de gemeente.”

Eén extra groep

De stroom voor het laadplein komt zoveel mogelijk van zonnepanelen. Het energiemanagement zorgt ervoor dat de flow van elektrische energie 24/7 optimaal verloopt.

“Realtime”, benadrukt De Veen. “Het systeem reageert direct op vraag en aanbod van stroom. Dat gaat volledig automatisch. De beschikbare stroom wordt fase-nauwkeurig verdeeld over de aangesloten auto’s.”

Bijzonder aan het laadplein is daarnaast dat er slechts één voeding, in de vorm van een dikke kabel, naar buiten is gebracht. Die hoofdkabel wordt doorgelust naar de laadpalen. Er is daarom ook slechts één extra elektragroep nodig voor het laadplein. “Dus één kabel en één wat zwaardere groep, en dat dan in plaats van acht kabels en acht nieuwe groepen. Dus een optimaal resultaat en minimale installatiekosten”, aldus Edwin de Veen.

Gekwalificeerde installateurs

Bij een product van hoge kwaliteit hoort een dito installatie en service. Mennekes heeft daarvoor een landelijk netwerk met gekwalificeerde installateurs, die een opleiding hebben genoten op het kantoor van Mennekes in Deventer, danwel op hun eigen locatie. Drie van de nieuwe medewerkers van Mennekes zijn speciaal aangenomen om deze installateurs te begeleiden en assisteren met het installatiewerk.

“Het installeren doen wij dus niet zelf. Maar onze technici hebben wel de kennis van de producten en technieken. En zij spreken de taal van de installateur die voor ons werkt. Die samenwerking verloopt uitstekend. Daarnaast hebben we diverse tools en instructiefilms voor installateurs beschikbaar om hen zonodig nog te helpen. Een goed product moet in één keer goed geïnstalleerd worden. Dat verdient de klant. Wij zorgen dat alles 24/7 optimaal draait.”

Toekomst

Sleutelwoord in de laadpunten en laadpleinen, zowel voor de privé- als de zakelijke markt, is dat dynamisch energiemanagement’, benadrukt De Veen nogmaals. “Dat is echt de toekomst. Een optimale flow van de beschikbare energie. Realtime en automatisch. Daar is Mennekes goed in.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: