Kennisplatform voor Oost Nederland

Mens & Zo: Deskundige begeleiding naar nieuw werk

Geplaatst op 26 oktober 2022
Mens & Zo: Deskundige begeleiding naar nieuw werk

Of er nog wel behoefte is aan loopbaanbegeleiding? Het is een vraag die in deze tijd van enorme arbeidskrapte gerechtvaardigd lijkt. Iedereen die aan het werk wil, zou toch een baan moeten kunnen vinden, is de gedachte? Maar zo eenvoudig is het lang niet altijd, leggen Linda Janssen en Kim Kemper van Mens & Zo uit.

“Zeker, er is momenteel veel werk. Maar waar het om gaat is dat mensen op de juiste plek terecht komen. En dat is minder makkelijk dan het lijkt. Wij gaan heel gericht met onze  cliënten aan de gang. Wat willen ze, wat kunnen ze? En we beschikken over een enorm netwerk. Voor het overgrote deel van onze cliënten vinden we een hele mooie en passende nieuwe werkplek.”

Zorgvuldig

Mens & Zo werkt onder meer voor gemeenten en het UWV, met als doel re-integratie van mensen die langdurig uit het arbeidsproces zijn geweest. In Kijk op Oost Nederland willen Linda en Kim echter focussen op wat ze kunnen betekenen voor particuliere werkgevers, en dan met name op twee trajecten: outplacement en het zogeheten 2e spoor.

Bij outplacement gaat het om werknemers voor wie, bijvoorbeeld vanwege reorganisatie, geen plek meer is in een bedrijf. Is een werknemer langdurig ziek en is re-integreren in de huidige organisatie niet mogelijk, dan onderzoekt Mens & Zo de opties van re-integratie bij een ander bedrijf. Dat is het 2e spoor-traject. In beide gevallen is zorgvuldigheid en deskundige begeleiding essentieel. Mens & Zo neemt de zorg voor de werknemers over van de werkgever.

Begeleiden

Linda: “Vaak zitten onze cliënten al heel lang bij eenzelfde bedrijf. Als je dan op zoek moet naar ander werk, komt er veel op je af. Wat vind ik eigenlijk leuk, wat wil ik? Hoe moet ik solliciteren? De tijden zijn heel erg veranderd, solliciteren gaat tegenwoordig echt anders dan vroeger. Wij begeleiden onze cliënten tijdens dat hele traject.”

“Wij nemen daarvoor de tijd”, vult Kim aan. “Het gaat erom dat wij hen duurzaam perspectief bieden. Ofwel, geen impulsieve beslissingen, maar alles goed overdenken en overzien. Want het is voor de cliënt nogal een verandering, het heeft veel impact. Ook daar zijn wij ons goed van bewust. We geven de mensen rust en vertouwen dat het goed komt.”

Vrouwen

Mens & Zo is de afgelopen jaren fors gegroeid. Van drie naar tien loopbaancoaches. Allemaal vrouwen. “Puur toeval. Mannen zijn van harte welkom”, aldus Kim en Linda, die verwachten dat hun bedrijf verder zal groeien. Het huidige vrouwenteam functioneert supergoed, zegt Linda. “Je zou met enkel vrouwen misschien verwachten dat er nog wel eens gedoe is, maar wij hebben echt een heel fijn team. Allemaal met onze specifieke kwaliteiten en karakters. We vullen elkaar heel goed aan en helpen elkaar waar mogelijk met onze kennis en netwerken. En we zijn allemaal mensgericht. Serieus, met power, down to earth, maar zeker ook met humor als dat nodig is.”
En voor iedere cliënt maatwerk, benadrukt Kim. ‘Dat is het mooie, iedereen is anders, geen enkel traject is hetzelfde. Het is een puzzel die je steeds opnieuw moet leggen. Dat maakt ons werk zo mooi.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: