Kennisplatform voor Oost Nederland

Met duurzame partners meer doen met gebruikt plastic: dat is het streven van SenS Interclean en EuroMouldings

Geplaatst op 28 oktober 2022
Met duurzame partners meer doen met gebruikt plastic: dat is het streven van SenS Interclean en EuroMouldings

“Het is tijd om bewustzijn te creëren bij consumenten wat plastic betreft. Re-use is een heel belangrijk onderwerp voor plasticgebruik, maar zeer zeker ook een heel erg lastig onderwerp. Het grootste deel van het plastic wordt op dit moment nog verbrand en dit zou niet meer moeten. Het zou ingezameld moeten worden om ofwel schoon gemaakt te worden voor re-use oftewel gerecycled moeten worden tot grondstof. Hoe krijg je alleen de consument zo ver dat hij al zijn plastic weer inlevert?”

Zo, de toon is gezet. We zijn aangeschoven in het kantoor van Harald Buitenhuis, operationeel directeur van SenS Interclean uit Hengelo. Ook aangeschoven: Erwin Wevers, manager engineering & QA van EuroMouldings. Dat bedrijf zit in Nijverdal.  Beide bedrijven maken onderdeel uit van AST Kunststoffverarbeitung GmbH uit het Duitse Erndtebrück. Onderwerp van gesprek: het spoelen, hergebruiken of recyclen van plastic verpakkingen.

Reinigen en produceren

EuroMouldings is een extrusieblaasfabriek, legt Wevers uit. “Wij maken nieuwe producten, flessen vanaf 0,1 liter en jerrycans tot 25 liter. We beschikken over een aantal exclusieve blaasmachines, waar we de producten in verschillende kleuren en vormen produceren.”

SenS Interclean houdt zich bezig met het in- en uitwendig reinigen van kunststof verpakkingen. Dat doet het bedrijf met een volledig geautomatiseerd machinepark. “We zijn in staat om verpakkingen dusdanig te reinigen dat ze weer als nieuw gebruikt kunnen worden. We kunnen de verpakkingen ook repareren, testen op lekken of herkeuren, om te kijken of ze nog bruikbaar zijn voor waar ze ingezet gaan worden.” Is dat laatste niet het geval, dan komt recycling als optie om de hoek.

Duurzame samenwerking

Vanaf het moment dat beide bedrijven onderdeel werden van de AST Group is er sterk gekeken naar welke synergiën er mogelijk zijn. AST is erg druk bezig met het opzetten van een circulaire economie en EuroMouldings en SenS Interclean hebben dit op streekniveau al opgezet. SenS Interclean zamelt plastic jerrycans in van klanten om ze te reinigen. Het deel wat niet terug kan naar de klant wordt op het bedrijf direct vermalen, waarop dit maalgoed op transport gaat naar EuroMouldings. In Nijverdal kunnen ze dit maalgoed weer gebruiken als grondstof om er nieuwe cans van te maken, die weer terug gaan naar de klanten waar ze van ingezameld zijn.

Wevers: “Hier zijn grote voordelen mee gemoeid. Als eerste is de keten van plastic zo gesloten. Het materiaal blijft binnen de groep aanwezig, we kunnen het iedere keer weer opnieuw gebruiken. Het tweede voordeel is dat we het materiaal dusdanig goed schoonmaken, dat we het materiaal direct weer kunnen inzetten in het productieproces van EuroMouldings. Er is geen extra extrusiestap nodig, zo besparen we erg veel energie. Daarnaast zitten de bedrijven zo dicht bij elkaar dat er nauwelijks transportkilometers bij komen kijken.”

Zonder chemie werken

Om het plastic geschikt te maken voor hergebruik, bijvoorbeeld in de blaasmachines van EuroMouldings, werkt SenS Interclean zo milieuvriendelijk mogelijk. Roy Kaalverink, technisch directeur bij Sanderman Groep, legt uit: “We maken heel veel chemie schoon, maar we gebruiken geen chemie om het water schoon te maken. Onze waterzuivering is zo ingericht, dat we alleen een fysische voorzuivering gebruiken, zonder additieven. Daarna gaat het naar de biologische waterzuivering met daarin bacteriën die gewend zijn om ons afvalwater af te breken. Dat doen ze maar liefst voor 90 tot 95%. Daarna gaat het water naar de rioolzuivering, waar het laatste beetje nog wordt afgebroken.”

Kaalverink vervolgt: “Wat helemaal uniek is: met alle 10.000 producten die we hier reinigen kunnen we ons rendement toch zo hoog houden. In de toekomst willen we naast het hergebruiken van ons eigen water ook onze eigen elektriciteit opwekken. Daarnaast willen we de warmte die in onze biologische reactor ontstaat ook bijvoorbeeld terugwinnen.”

Het probleem van inzamelen

In 2030 moet van alle geproduceerde plastic producten 50% uit gerecycled plastic bestaan. Volgens Buitenhuis en Wevers moet dat haalbaar zijn. Eerstgenoemde: “Het grootste probleem is: krijgt alles maar eens terug. Is er straks wel 50% om te recyclen in de kwaliteit die nodig is voor bijvoorbeeld de cans die EuroMouldings produceert? Dat zorgt nog voor een hele uitdaging straks. Mensen gooien veel eenmaal gebruikt plastic bij het afval, waarna het in de verbrandingsoven gaat. Dat moet echt anders.”

“We hebben zo’n vijftien plaatsen in Duitsland, Denemarken, Nederland, België en Engeland – dat zijn de voorlopers in dit traject – waar we materialen verzamelen. Je wilt immers niet kilometerslang materiaal gaan transporteren. Het is beter om het ter plekke te vermalen, bijvoorbeeld bij SenS Interclean en het dan op transport zetten naar Nijverdal. Vergelijk maar eens: een hele vrachtwagen vol lege jerrycans is ongeveer 2000 kilo. Als je een heel transport met vermalen plastic vervoert, is dat liefst 20.000 kilo! Dat scheelt een factor 10.”

Duurzame partners

Als nieuw initiatief is Circular PACKaging Solutions (www.cipacks.com) opgericht. Hierbij werken alle bedrijven van AST samen om de inzameling, verwerking en verdeling van ingenomen plastic beter georganiseerd te krijgen in Europa. “We proberen niet alleen zo duurzaam mogelijk met plastic om te gaan maar ook met onze klanten, onze partners maar vooral ook met ons personeel. Deze laatste leiden we zelf veel op. Ons personeel is ons kapitaal, daar investeren we graag in. Net als in ons netwerk. We hebben beide nodig!”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: