Kennisplatform voor Oost Nederland

Met nuchter verstand bouwt Wilmink-Oosterveld toekomstbestendig

Geplaatst op 18 januari 2024
Wilmink-Oosterveld

Toekomstbestendig bouwen en doen wat we beloven. Dat zijn volgens Hans Ebbekink van Wilmink-Oosterveld de kernwaarden van het in Borne gevestigde Bouw en Projectontwikkelingsbedrijf.

In 1978 legden Gerrit Wilmink en Henk Oosterveld de eerste bouwstenen van het Twentse bedrijf dat zich de afgelopen jaren ook actief op de Achterhoekse markt begeeft. Wilmink-Oosterveld is actief in het vastgoedonderhoud en legt zich toe op project- en vastgoedontwikkeling van woningen en utiliteitsgebouwen. Daarnaast werkt het bedrijf dagelijks aan kleinere projecten in de particuliere woningmarkt en verbouwingen voor bedrijven.

“Samen met Jarno Wilmink ben ik mede-eigenaar geworden van het bedrijf en dat was een mooi moment om na te denken hoe we als bedrijf de toekomst ingaan”, zegt mede-eigenaar Hans Ebbekink. “We zijn een no-nonsense bedrijf, doen wat we beloven en zijn transparant naar onze relaties en klanten. Plat georganiseerd met korte communicatielijnen en relatief veel vaste medewerkers. Dat is prettig en dat blijft zo, we hebben de afgelopen periode ook een aantal jonge fanatieke nieuwe medewerkers aan ons weten te binden. Dat geeft ook een mooie dynamiek en veel nieuwe ideeën.  We hebben ook daarom verder geïnvesteerd in de digitalisering van het bedrijf.”

Investering in digitalisering

Er is geïnvesteerd in digitalisering van het bouwproces, van schetsfase tot en met oplevering en beheer en onderhoud, om efficiënter en sneller door het totale proces te gaan. Wilmink-Oosterveld werkt bijvoorbeeld met Digitale Bouw Informatiemodellen waarin de projectpartners tekeningen, 3D modellen en issues met elkaar uitwisselen. “Tegenwoordig kan de schetsfase en het maken van een begroting in dit digitale 3D tijdperk veel sneller gaan dan traditioneel. In zo’n situatie gebeurt dat gefragmenteerd en versnipperd over allerlei disciplines. Op basis van een schets of programma van eisen van de klant kunnen we nu heel snel 3D gevelaanzichten, plattegronden en een complete impressie genereren, waaraan gelijk een kostenraming is gekoppeld.”

Complete bouwconcepten

Ebbekink verbaast zich wel eens over die gefragmenteerde werkwijze in de fase van schetsen, tekenen en calculeren, waarbij elke discipline er haar plasje overheen doet en bestekken en tekeningen vaker dan één keer aangepast moeten worden. Dergelijke vertragingen kosten volgens hem onnodig veel tijd en geven weinig energie.

“We merken dat onze medewerkers graag integraal willen samenwerken”, weet Ebbekink. “Mede daarom hebben we in samenwerking met onze vaste partnerarchitecten eigen nieuwbouw- en renovatieconcepten voor de utiliteitssector ontwikkeld waar al gelijk een kostenraming aan hangt. We bieden onze klanten wat dat betreft een menukaart aan van circulaire bouwmethodes. Zoals losmaakbare materialen en constructies, maar ook hergebruik van en gerecyclede bouwmaterialen. Bijvoorbeeld dat we in een bouwconcept een hergebruikte betonvloer kunnen toepassen in plaats van een vloer met primair beton. Wij verzorgen het transport en laten een constructeur eraan rekenen zodat de vloer voldoet aan het Bouwbesluit. We denken echt met de klant mee en dat geeft binnen het team van Wilmink Oosterveld veel energie””

Circulair zonder poespas

Over circulair en biobased bouwen denkt Ebbekink heel pragmatisch. Zo concreet mogelijk en zonder poespas. Gewoon doen in plaats van er veel en wollig over te praten. “Met gezond verstand naar kijken, zeg ik altijd. Welke duurzame bouwmethodes je toepast verschilt per project en per klantvraag. Circulair bouwen is de richting waar we naar toe gaan maar tempo en schaal verschilt per opdrachtgever. Ook wij zelf ontwikkelen ons op dit gebied. We proberen altijd maatwerk te leveren, passend bij de duurzame ambities van onze opdrachtgever.:

Mooi voorbeeld is de bouw van een magazijn voor Schuurman schoenen in Neede; daar is het oude pand gesloopt en zijn materialen in de nieuwbouw op locatie hergebruikt.  Een ander mooi voorbeeld is het ontvangstgebouw van de Natuurbegraafplaats Christinalust in Enschede. Samen met de opdrachtgever en leverancier Witzand bouwmaterialen is er een samenhangend pakket van duurzame materialen toegepast. Zo zijn er in het gebouw katoenen isolatieplaten van gebruikte textielvezels, houtvezelpanelen uit duurzaam beheerde bossen en isolatie van gerecyclede PIR-isolatieplaten verwerkt.  

“Daar denken we samen met de klant over na en dat zijn de leukste trajecten. Wij staan op om samen met de klant een mooi toekomstbestendig project te maken, dat is niet altijd de makkelijkste weg maar geeft echt voldoening als het lukt”, aldus Ebbekink.

“We adviseren en sturen onze klanten op circulair bouwen”

Hans Ebbekink van Wilmink-Oosterveld

Diepgeworteld in regio

Zoals gezegd is Wilmink-Oosterveld diepgeworteld in Oost-Nederland en specifiek in Twente en de Achterhoek. Daar zitten de meeste klanten, vaste co-makers en toeleveranciers. “We praten dezelfde taal en dragen dezelfde cultuur uit, daar hechten we veel waarde aan”, vindt Ebbekink. “In vastgoedonderhoud is het essentieel om te begrijpen hoe de opdrachtgever de gebouwen inzet en wat het toekomstperspectief is van het vastgoed. Daardoor raken wij vaak intensief betrokken bij de uitdagingen waar een organisatie voor staat en kunnen we echt toegevoegde waarde leveren. Dat wij hierin succesvol zijn blijkt uit de samenwerking met opdrachtgevers zoals de Universiteit Twente, FC Twente, Nobian, het vroegere Akzo Nobel, en de brandweerkazernes in Oost-Nederland.”

Contractonderhoud en het maken van meerjarenonderhoudsplannen is een wezenlijk onderdeel van Wilmink-Oosterveld. “Dat geeft een stabiele basis voor onze toekomstbestendigheid. Maar goed, we kijken goed om ons heen of we deze klantenkring nog verder kunnen uitbreiden. Maar daarbij houden we in de gaten of onze organisatie het aankan. We hebben hier 40 mensen in dienst en we willen een middelgroot bedrijf blijven. Omzet binnenhalen is relatief makkelijk, maar afspraken nakomen is veel moeilijker. Wij vinden dat laatste erg belangrijk en daardoor kijken we heel goed welke opdrachtgevers passen bij onze kwaliteiten. “

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: