Kennisplatform voor Oost Nederland

Metaaltechniek Brummen: Ambachtelijk maatwerk en standaardoplossingen

Geplaatst op 29 juli 2021
Metaaltechniek Brummen: Ambachtelijk maatwerk en standaardoplossingen

Sinds Menno Borren in 2017, op 28-jarige leeftijd, Metaaltechniek Brummen (MTB) van vader Willem overnam, is het bedrijf gegroeid van vijf vaste medewerkers naar maar liefst 22. En daar blijft het niet bij, zegt de ambitieuze en doelgerichte Menno. “We gaan zeker verder groeien.” 

De vraag wat MTB allemaal produceert ligt voor de hand. Maar eigenlijk is de vraag wat er bij het Brummense metaalbedrijf níet wordt gemaakt veel handiger. Bij MTB is namelijk vrijwel niets onmogelijk. Van fijnzinnig, op maat gemaakt vakwerk tot standaardproductie van bijvoorbeeld trappen, kolommen en aanrijding- of beschermpalen, alles kan. “Het enige wat wij niet doen is groot constructiewerk”, aldus Menno Borren.

Het begon aanvankelijk allemaal met maatwerk, toen vader Willem Borren in 2007 het metaalbedrijf startte op het bedrijventerrein in Brummen-noord. Veel enkelstuks ambachtelijk vakwerk, van speeltoestellen tot kunststukken en van steektrappen tot plantenbakken. MTB had daarmee meer dan voldoende werk voor zijn vijf medewerkers. Werd het werk teveel, dan werd er samengewerkt met andere metaalbedrijven.

Maar zoon Menno, die in 2013 bij zijn vader in het bedrijf ging werken, had andere ambities. Hij zag kansen om het metaalbedrijf fors te laten groeien en sinds Menno in 2017 het bedrijf overnam is dat ook gebeurd. Er kwamen  maar liefst zeventien nieuwe medewerkers bij. Het geheim?

Sterker

“Naast het maatwerk hebben we ervoor gekozen om alles in eigen huis te doen, van standaardoplossingen tot massaproductie. We zagen dat daar een interessante markt voor was. Tegenwoordig maken we fulltime producten als trappen, kolommen, leuningwerk en aanrijbescherming voor magazijnen, waardoor voertuigen geen schade aan inventaris kunnen aanrichten. Daarnaast zijn we nog sterker geworden in het maken van maatwerk. Wij maken wat de klant wil.”

Flexibel

Dat doet MTB dus volledig in eigen beheer, van lasersnijden, kanten, lassen, zagen tot het uiteindelijke poedercoaten toe. Er komt geen externe partij aan te pas.
Menno: “Dat maakt ons enorm flexibel. Komt een klant met een last minute-opdracht? Voor ons geen probleem. Moet het morgen klaar? Wij zorgen dat dat voor elkaar komt. Wij merken dat klanten het heel fijn vinden dat ze op die manier met ons zaken kunnen doen.”

Motivatie

Bijzonder aan MTB is ook dat het bedrijf zelf jonge vakmensen opleidt. In de techniek wordt vaak geklaagd dat het moeilijk is om goede vaklui te vinden. Menno Borren herkent die geluiden zeker, maar heeft daar zijn eigen antwoord op gevonden.

“Wij investeren in de nieuwste technieken en zoeken naar gemotiveerde jongeren, die willen werken en wat willen leren. Wat hun achtergrond is, vinden we niet belangrijk. Wij hebben jongens aangenomen met een compleet andere opleiding dan metaal. Wij leiden ze hier zelf op tot metaalbewerker of werkvoorbereider, dat kost misschien in eerste instantie wat extra tijd en geld, maar uiteindelijk hebben we medewerkers die met veel plezier naar hun werk komen. Dat is de investering meer dan waard.”

Afwisseling

Het mooie van het werk bij MTB zit hem in de afwisseling, denkt Menno. “De ene dag doe je standaardproductie, de volgende keer werk je aan een mooie designopdracht, waar veel vakmanschap wordt gevraagd. Onze mensen kunnen het allemaal. Daarmee onderscheiden we ons in de metaalbranche.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: