Kennisplatform voor Oost Nederland

Milieuvriendelijke en effectieve gebouwkoeling van Tismo Folie

Geplaatst op 21 augustus 2020

De zomer komt eraan! En dat betekent dat bedrijfsgebouwen weer gekoeld moeten worden om de arbeidsproductiviteit en het humeur van het personeel op peil te houden. Zon- en warmtewerende raamfolies blijken in dat geval een voordelige, milieuvriendelijke en vooral effectieve oplossing. Volgens het in Enschede gevestigde Tismo Folie wijst onderzoek uit dat deze folies 75% van de warmtelast reduceren. “En ook de praktijk bewijst het: in verpleeghuis Ariënstaete ging de binnentemperatuur met 5 graden omlaag dankzij de folie”, zegt directeur Dick van der Zee.

Vanuit alle hoeken in Nederland krijgt Tismo Folie steeds meer aanvragen voor de hittebestendige raamfolies. Van scholen, bedrijven, zorginstellingen en vooral ook van overheden en andere grote institutionele opdrachtgevers. Van der Zee heeft er wel een verklaring voor: “De warme, zonnige periodes duren ook in Nederland steeds langer. De investering in een airco ligt vele malen hoger dan een zon- en warmtewerende raamfolie en is bovendien veel milieuvervuilender. Een raamfolie bespaart juist CO2 en dat zie je terug in een lagere energierekening.”

Warme periodes duren langer

Directeur/eigenaar Van der Zee startte in 1993 in Enschede Tismo Folie (afgeleid van Time Is Money – red.) Indertijd was het product onbekend in Nederland en bovendien had Tismo Folie in de winter niks aan de zon- en warmtewerende folies. Dus legde de pientere directeur/eigenaar drie jaar later contact met de Duitse firma Haverkamp, wereldleider op het gebied van beveiligingsfoliën die inbraak of explosies via de beglazing voorkomen.  Tot op de dag van vandaag heeft Tismo Folie het agentschap voor Nederland en dat legt Van der Zee bepaald geen windeieren.

Grote institutionele opdrachtgevers

Via het netwerk van Haverkamp kwam hij in contact met Nederlandse ministeries en ambassades en andere overheidsgerelateerde instanties. “We kwamen destijds relatief makkelijk binnen bij de overheid, omdat we werk(t)en met gecertificeerde materialen. En als je bij één ministerie goed werk had geleverd, dan volgden er meer… Eén klant zorgde voor een grote spin-off. Monteerden we een inbraakwerende folie, dan hadden ze vaak ook belangstelling voor warmtewerende folies.”

Reductie warmtelast met 75%

Volgens Van der Zee blijken de zon- en warmtewerende folie een aantal voordelen te genieten ten opzichte van screens en uitvalschermen. “Folies dekken de volledige zonneschijn waarmee de warmtelast fors wordt gereduceerd en bovendien zijn hinderlijke schitteringen op het beeldscherm verleden tijd. Daarnaast werkt een folie altijd; je hoeft het niet te bedienen zoals een screen of scherm.”

Tismo Folie heeft in 23 jaar een behoorlijke reputatie opgebouwd op de markt van warmte-, inbraak-en explosiewerende folies. Het bedrijf is niet alleen leverancier, maar monteert de diverse folies zelf op de beglazing. En dat niet alleen: via partner Haverkamp organiseert het Enschedese bedrijf regelmatig seminars voor beveiligingsexperts, architecten en ingenieursbureaus.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: