Kennisplatform voor Oost Nederland

Moderna eerste wasserij ter wereld met duurzame gepatenteerde warmtepomp techniek

Geplaatst op 7 december 2022
Moderna eerste wasserij ter wereld met duurzame gepatenteerde warmtepomp techniek

‘Doen wat goed is voor onze planeet, de mens en de lange termijn’. Daarin voelen Moderna vanuit Hardenberg en TBR vanuit Gieten zich als partners verbonden. Ze beseffen zich dat het beter kan, ze ondernemen actie en realiseren een positieve bijdrage aan het klimaat. Er is steeds meer oog voor duurzaamheid in de wasserijindustrie. Er wordt nagedacht en men wordt zich steeds meer bewust van de impact die we hebben op de toekomst. Vanaf heden beschikt Moderna over een klimaatneutraal wasproces, dit is nog niet eerder gerealiseerd in de wereld.

Het ideale wasproces, daar was Moderna naar op zoek

Met verschillende technieken, machines en de kennis van TBR Solutions waarbij elke druppel water en energie opnieuw gebruikt kan worden, was Moderna al bekend. Toch wilden ze ook investeren in de toekomst. Een nog duurzamere manier van waterverwarming. Zonnecollectoren, filtratrietechnieken en warmtewisselaars gebruikten ze al. Maar daarmee red je het niet. Voor de nieuwe productielijn en bij het verzorgen van textiel was een technisch hoogstandje nodig. Nog duurzamer, op naar een klimaatneutraalproces. Zo kwam TBR op het idee om een industriële warmtepomp te plaatsen die als bron energie uit afvalwater gebruikt.

Er wordt een compleet nieuwe wasbuis geïnstalleerd om aan de toekomstige capaciteit te kunnen voldoen. Het inpassen van TBR’s warmtepomptechniek op de nieuwe wasbuis reduceert het fossiele brandstof verbruik tot nul. Emissie loos wassen middels afvalenergie wordt in slechts een aantal stappen bereikt.

De energie voor het verwarmen voor het water van het wasproces wordt hergebruikt. Zo bouwt Moderna aan het ideale wasproces met de juiste ‘mindset’, kennis en mensen. TBR Solutions dacht mee en samen realiseerden ze dit project. Nu beschikt Moderna Textielservice als eerste wasserij ter wereld over een innovatief warmtepomptechniek met als bron afvalwater.

Dat was nooit gelukt zonder ‘onze mensen’ en daarmee doelen we op het team van TBR Solutions in samenwerking met de mensen van Moderna, Aldus Gert Stroeve, Moderna.

Samen vieren we dit succes!

Om deze unieke stap te vieren en nog extra impact te geven schenkt TBR een keizerinboom aan Moderna. Deze bijzondere boom neemt tien keer meer CO2 op dan een andere bomen. Een uitzonderlijke boom voor een uitzonderlijk partnerschap.

De Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa)

Een Paulownia noemen we ook wel Empress Tree. Staat bekend als oxytree. Met prachtige eigenschappen:

– Hij neemt tien keer meer CO2 op dan een andere boom

– Heeft grotere bladeren en geeft daardoor meer zuurstof af

Meer info over de Anna Paulowna boom

De Anna Paulowna boom was de favoriete boom van de dochter van de Russische tsaar en echtgenote van Koning van Willem II. Een snelgroeiende stek kan al binnen zeven jaar uitgroeien tot een stam van 15 meter hoog. Deze snelgroeiende boom absorbeert een enorme hoeveelheid CO2. Het blad kan een doorsnede van wel een meter bereiken.

Uitzonderlijke prestaties

Deze boom wordt omschreven als de fastest-growing tree (by height) in ‘The Guinness World Records’. Ook in Nederland kan je zijn ‘prestaties’ zien. In de Winston Churchillaan in Eindhoven kan je één van de oudste Paulownia van Nederland vinden. Deze Anna Paulownaboom is omstreeks 1960 aangeplant en was in 2010 17,20 m hoog met een omtrek van 2,67 gemeten in 2016

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: