Kennisplatform voor Oost Nederland

Mondriaan tot Dutch Design officieel gelanceerd in Gelderland

Geplaatst op 19 december 2016
Mondriaan tot Dutch Design officieel gelanceerd in Gelderland

2017 is het jaar waarin we 100 jaar vormgeving van de toekomst vieren. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, de kunststroming waarvan de kenmerken tot op de dag van vandaag terug te vinden zijn onder de noemer Dutch Design. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot het themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Voor de kunst- en designliefhebber is 2017 hét moment om Nederland te bezoeken. Tijdens een bijeenkomst op 16 december in Villa Mondriaan in Winterswijk hebben Gelderse bureaus voor toerisme tezamen met enkele Gelderse musea de officiële aftrap gegeven.

In Gelderland werken diverse marketingorganisaties en musea samen aan de invulling van dit themajaar. Manuel Hezeman, directeur van Achterhoek Toerisme gaf tijdens de lancering het belang van samenwerking op Gelders, nationaal en internationaal niveau aan: “Op deze manier brengen we het culturele aanbod dat Gelderland rijk is onder de aandacht bij een groot (inter)nationaal publiek.” Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk benadrukte tijdens de lancering tevens het belang van cultuur en toerisme in Gelderland. Lies Boelrijk van het Kröller-Müller Museum, schatkamer van De Stijl, verhaalde over hetgeen De Stijl als kunstbeweging tot stand heeft gebracht. Max Schreuder van NBTC Marketing sloot af met de impact van een themajaar als dit. NBTC zet komende jaren sterk in op spreiding van toerisme in tijd en ruimte als ook op cultuurtoerisme. Dit thema vormt voor internationale kunst- en designliefhebbers aanleiding om veel regio’s in Nederland te bezoeken.

De Stijl en Mondriaan
Judith Kadee, directeur Villa Mondriaan: “Nederland heeft sinds de 17e eeuw wereldberoemde kunstenaars voortgebracht als Mondriaan, Rembrandt en Van Gogh. Nu het in 2017 honderd jaar geleden is dat De Stijl werd opgericht, is het een mooi moment voor een eerbetoon aan deze kunstbeweging met boegbeelden als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck. De Stijl is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor kunstenaars, architecten, vormgevers en couturiers. Met hun vernieuwende ideeën maakten de kunstenaars van De Stijl de weg vrij voor de ontwerpers van nu. De grote tentoonstellingen en vele activiteiten die tijdens dit themajaar door Gelderse musea worden georganiseerd, laten zien dat we trots mogen zijn op kunstenaars en ontwerpers, van toen en nu.”

Gelderse Samenwerking
Dit themajaar wordt vanuit Gelderland vormgegeven door de toeristische marketingorganisaties RBT KAN, VisitVeluwe en Achterhoek Toerisme. Daarnaast zijn de volgende Gelderse musea betrokken: Kröller-Müller Museum, Villa Mondriaan, Stadsmuseum Harderwijk, Jachthuis Sint Hubertus, Museum Arnhem en CODA Apeldoorn. Het Nederlands Openluchtmuseum en het
Fashion + Design Festival Arnhem haken eveneens aan op het thema.
Kijk op geldersestreken.nl/mondriaan-tot-dutch-design voor informatie over de tentoonstellingen en de overige activiteiten en evenementen in Gelderland.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: