Kennisplatform voor Oost Nederland

Mos Grondmechanica dragende kracht voor funderingen

Geplaatst op 5 januari 2021

Het uitvoeren van grondonderzoek voor het ontwerp van een fundering van een gebouw, brug of dijk is voor het blote oog nauwelijks zichtbaar. Deze zogeheten sonderingen en boringen spelen zich allemaal ondergronds af. Maar constructeurs, aannemers, waterschappen, overheden en vastgoedontwikkelaars moeten ‘blindelings’ vertrouwen op het veldwerk en adviezen van het landelijk opererende Mos Grondmechanica, dat onder meer een vestiging heeft in Enter.

Funderingsproblemen zijn een actueel probleem. Neem bijvoorbeeld de honderden verzakte woningen langs het kanaal Almelo-De Haandrik, waar gevels fors zijn beschadigd en kelders onder water staan. Mogelijk zijn werkzaamheden aan het kanaal de oorzaak, maar zeker is dat niet. Mos Grondmechanica gaat ter plaatse diepsonderingen uitvoeren om de gelaagdheid van de ondergrond te onderzoeken en in kaart te brengen.

Daarnaast voert het bedrijf onder andere voor waterschappen laboratoriumproeven uit op grondmonsters van bijvoorbeeld dijken, in kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Verder gaf Mos Grondmechanica adviezen voor het ontwerp van de fundering van spraakmakende gebouwen in Twente zoals het Medisch Spectrum Twente, de Grolsch Veste, de Van der Valk hotels en recentelijk nog voor het nieuwe tuinmeubelencentrum van Kees Smit en het bedrijfspand voor Eurol op het XL-bedrijvenpark in Almelo.

Geen nee tegen aanvragen

“We zijn vooral bekend vanwege onze adviezen op basis van gedegen veldwerk, zoals handmatige en machinale grondboringen en elektrische diepsonderingen. We zeggen bijna geen ‘nee’ tegen aanvragen”, glimlacht projectleider en geotechnisch adviseur Roy Menkens. “Dankzij onze platte organisatiestructuur pakken we projecten snel op.”

Waar de veldwerkzaamheden van het grondmechanicabedrijf voor het oog niet direct zichtbaar zijn, is het oogverblindende kantoor op bedrijventerrein De Elsmoat in Enter dat zeker wel. Achter de gevelfaçade met houten panelen en een enorme pui met stoere stalen balken schuilt een grote kantoortuin met spreekruimte. Ideaal om met klanten de aanvragen, adviezen en berekeningsresultaten door te nemen. “We krijgen regelmatig bezoek van klanten, dus aan aparte spreekruimte hadden we zeker behoefte. We zitten hier heel ruim en comfortabel”, glundert Menkens. “We hebben geen seconde spijt gehad van de verhuizing uit Almelo.”

Funderingstechnieken wisselen

Rondom het kantoor is voldoende parkeer- en opslagruimte voor bijvoorbeeld de sondeeruitrusting. De Twentse vestiging van Mos Grondmechanica beschikt over sondeer- en boorwagens en telt vier geotechnische adviseurs, één landmeter / boormeester, twee sondeerploegen en ondersteunend personeel. Het bedrijf krijgt opdrachten uit het hele land, maar is ook zeer actief in Oost Nederland. “We geven funderingsadviezen voor de woning- en utiliteitsbouw, stellen trillingsprognoses op voor onder andere het heien van palen. We voeren zettings- en stabiliteitsanalyses uit. Daarnaast ontwerpen we bouwkuipen. Het advieswerk varieert van een standaard funderingsadvies tot zeer complexe geotechnische vraagstukken waar je zo meerdere weken mee bezig bent.”

Voor Mos Grondmechanica ligt de uitdaging in Twente in de grote diversiteit in bodemopbouw op een relatief klein oppervlak. Zo bestaat ter hoogte van Wierden langs de A35 aan de ene kant van de weg de ondergrond uit leem en aan de andere zijde uit zand. “Door onze brede geotechnische kennis en ervaring in de regio durven wij gerust in een gebied verschillende funderingstechnieken toe te passen. Dat onderbouwen we met een deskundig funderingsadvies. We hebben een no-nonsens en hands-on mentaliteit waar onze klanten goed mee uit de voeten kunnen”, aldus Menkens.

Eigen database en telemetrie monitoring

Via de website van Mos Grondmechanica kunnen bezoekers in de database via Google Maps in één oogopslag zien waar het bedrijf grondonderzoek heeft uitgevoerd en welke werkzaamheden daar verricht zijn. De opdrachtgevers en medewerkers van Mos Grondmechanica gebruiken deze database om inzicht in de ondergrond te krijgen en specifiek te kunnen adviseren. Voor de klant is het zelfs mogelijk om op afstand peilbuizen continu te laten monitoren (telemetrie) op bijvoorbeeld de grondwaterstand. Deze metingen worden verstuurd naar Mos Grondmechanica en in grafiekvorm omgezet.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: