Museum De Waag gaat drastisch vernieuwen. Uitgangspunt van de nieuwe presentatie zal het monumentale gebouw zelf zijn. Dat maakte de stichting Deventer Verhaal bekend tijdens de overhandiging van de plannen aan cultuurwethouder Ilse Duursma.
In de periode 2026-2027 ondergaat het historisch museum een totale metamorfose. Het gebouw zelf krijgt een duurzame opknapbeurt, maar ook de vaste presentatie wordt vernieuwd. De museuminrichting zal interactiever en meer hedendaags van opzet worden. De verbouwing gaat van start als de nieuwe museumlocatie in de oude bieb aan de Brink open is. Hier zal een deel van de vaste collectie te zien zijn.
Klaar voor de toekomst
De gemeente Deventer heeft De Waag aangemerkt als prioriteit nummer 1 voor verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed. In de komende jaren dient het gebouw veel energiezuiniger te worden. De verduurzaming van het oudste waaggebouw van Nederland, gebouwd in 1528, wordt gecombineerd met de vernieuwing van de museumpresentatie. “Wij zijn erg blij met de forse stappen die we gaan maken,” zegt cultuurwethouder Ilse Duursma. “We zorgen ervoor dat De Waag bij het 500-jarig bestaan weer klaar voor de toekomst is.”
Breder publieksbereik
Al sinds 1913 is in De Waag het museum van de stad gevestigd. Directeur Ewout van der Horst: “Wij nemen De Waag als uitgangspunt voor een presentatie over de ontwikkeling van de stad. Deze plek is een middelpunt van levendigheid, waaromheen Deventer zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is. Wij hebben de ambitie om het publieksbereik van het museum te verbreden en de bezoekersaantallen te verhogen van 30.000 naar 50.000. Onze tijdelijke tentoonstellingen organiseren we aan de overkant in de oude bieb.”
In samenwerking met bureau XPEX Experience Experts, HA! Museumprojecten en ontwerper Lies Willers is een innovatief museaal concept ontwikkeld. “Met het resultaat in de vorm van een bidbook gaan we de benodigde gelden werven”, aldus Van der Horst. “Zelf hebben we ook al fors gespaard voor deze stap. We willen het nieuwe museum nadrukkelijker verbinden met historische plekken, vooraanstaande bedrijven en actuele ontwikkelingen in de gemeente Deventer.”