Kennisplatform voor Oost Nederland

Naamchecker: nieuwe tool om startende ondernemers te ondersteunen bij het kiezen van een bedrijfsnaam

Geplaatst op 12 maart 2024
Naamchecker: nieuwe tool om startende ondernemers te ondersteunen bij het kiezen van een bedrijfsnaam

Eén van de eerste zaken waar startende ondernemers aan denken, is hun bedrijfsnaam. Deze naam is immers essentieel voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Hoe kies je, als starter, de juiste bedrijfsnaam en zorg je ervoor dat je geen inbreuk maakt op iemand anders’ naam? Met deze nieuwe Naamchecker, ontwikkeld door KVK en BOIP, kunnen starters eenvoudig zoeken welke namen al bestaan en een weloverwogen keuze maken.

De Naamchecker is een innovatieve tool, ontwikkeld door KVK en BOIP (het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom), om alle startende ondernemers te helpen bij het zoeken naar de beschikbaarheid van hun bedrijfsnaam. De Naamchecker maakt het mogelijk om met één enkele zoekopdracht te zoeken in de twee belangrijkste databanken: het Handelsregister en het Merkenregister. De tool toont de belangrijkste resultaten en helpt bij de interpretatie ervan.

Alleen Handelsnaam? Geen volledige bescherming

De Naamchecker helpt starters niet alleen zoeken naar de beschikbaarheid van hun naam, maar geeft ook tips over de bescherming ervan. Veel ondernemers gaan er namelijk ten onrechte van uit dat een registratie bij KVK hun naam volledig beschermt. Als de handelsnaam actief wordt gebruikt, levert dat automatisch bescherming op. Voor alleenrecht op de naam, dient een merkregistratie voor de naam aangevraagd te worden. Dit kan voor de Benelux bij BOIP.

Eenvoudiger en duidelijker

Met de Naamchecker wordt het proces van het zoeken en kiezen van de perfecte bedrijfsnaam eenvoudiger en duidelijker voor startende ondernemers in Nederland. De tool is beschikbaar en toegankelijk voor iedereen die een sterke start wil maken als ondernemer. De tool is trouwens ook geschikt voor de ervaren ondernemer die een handelsnaam wil wijzigen of aanvullen.

Je vindt de Naamchecker bij KVK op www.kvk.nl/naamchecker

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: