Kennisplatform voor Oost Nederland

Nazorgcentrum IntermeZZo ondersteunt mensen met kanker

Geplaatst op 25 april 2016
IntermeZZo Zwolle nazorg

Je fit voelen, met collega’s plezier beleven aan het werk, presteren, groeien. Voor de gezonde, werkende mens heel gewoon. Voor mensen die ziek zijn, is dit niet zo vanzelfsprekend. Dat weten ze bij IntermeZZo, het Zwolse nazorgcentrum voor mensen met kanker en hun naasten. Daarom biedt IntermeZZo gasten naast een luisterend oor en activiteiten, mensen óók een cursus om hun bronnen van levensvreugde aan te boren. En dat lukt!

Manager Corine den Hollander maakte kennis met de zeven bronnen van arbeidsvreugde waarmee collega’s van het oncologisch centrum van Isala werkten. ‘Deze bronnen zijn zo inspirerend om je bewust te worden waar het echt om gaat in je werk. Iets dergelijks wilde ik onze gasten bieden om hen te helpen zich bewust te worden van wat er nog wél kan als je moet leven met kanker. Samen met bedenker Kees Kouwenhoven en een aantal coaches verdiepten we ons in de materie. We vroegen waar gasten behoefte aan hebben. Dat vertaalden we naar een speciaal programma voor mensen met kanker, bronnen van levensvreugde. En wat blijkt? Mensen zijn, eenmaal bewust van wat bronnen van levensvreugde kunnen zijn, in staat om in alle stadia van ziekte en behandeling, die bron op te zoeken. Daarmee vergroot iemand zelf de kwaliteit van het eigen leven en daarmee ook van de naasten. Dat is waar we bij IntermeZZo naar streven: mensen support bieden om de regie op hun eigen leven te herpakken.’ Corine noemt een voorbeeld. Twee voormalige gasten vonden samen een passie in het maken van Heartpillows, kussentjes in de vorm van een hart. Letterlijk helpt het vrouwen met borstkanker ongemak te verlichten door het onder de oksel te plaatsen. Figuurlijk is het een hart onder de riem.

Professionaliseren
Steeds meer sluit IntermeZZo met voorlichting en activiteiten aan bij de vraag van een toenemend aantal gasten. Het resultaat staat geagendeerd en toegelicht met filmpjes op de website. Het team van dertig vrijwilligers wordt regelmatig geschoold en toegerust op hun rol. Voor de exploitatie, scholing en uitvoering van activiteiten is IntermeZZo aangewezen op giften en sponsoring. Corine: ‘We mogen al rekenen op een vaste groep bedrijven die ons steunen, daar zij we blij mee!’ Maar er zijn méér sponsoren nodig om verder te professionaliseren en de groei op te vangen. Alle steun is welkom.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: