Kennisplatform voor Oost Nederland

NedClad: van gebruikte naar nieuwe machineonderdelen

Geplaatst op 12 oktober 2021
Van gebruikte naar nieuwe machineonderdelen

Machines en installaties hebben onderdelen die onderhevig kunnen zijn aan slijtage en corrosie. Het vervangen van deze onderdelen stelt bedrijven voor terugkerende kosten. Dat kan ook anders, stelt operationeel directeur Frank Rohrink van NedClad. Zijn bedrijf biedt met lasercladden een techniek om onderdelen te reconditioneren en de levensduur ervan zo aanzienlijk te verlengen. Dat bespaart kosten, voorkomt lange levertijden en is ook nog eens duurzaam. Geen wonder dat steeds meer klanten hun weg naar de lasercladspecialist weten te vinden.

NedClad is het eerste lasercladbedrijf van Nederland en werd in 2000 opgericht als spin-off van de Universiteit Twente. Sinds 2003 is de onderneming zelfstandig en werd een klinkende reputatie opgebouwd in ondermeer de olie- en gasindustrie. Inmiddels is de focus verschoven naar de energiesector, maritieme industrie en in het bijzonder de pompenindustrie. Rohrink: “In deze sectoren zijn onderdelen voor machines en procesinstallatie vaak vervaardigd uit kostbare materialen of halffabricaten. Daarbij moeten ze voldoen aan strenge eisen op het gebied van betrouwbaarheid en levensduur. Het lasercladden van dit soort onderdelen biedt bedrijven in deze sectoren dan ook talloze voordelen.”

Lasercladden op locatie

Lasercladden is een techniek waarbij metallische deklagen met behulp van een hoogvermogen laser worden aangebracht op onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage of corrosie. Hierdoor kan NedClad gebruikte onderdelen reconditioneren en de levensduur van nieuwe en kwetsbare onderdelen verlengen. Ook hebben opdrachtgevers de mogelijkheid om verspaningsfouten te laten repareren. Al deze diensten verzorgt NedClad steeds vaker bij de klant op locatie, zo vertelt de operationeel directeur. “Dat komt omdat steeds meer onderdelen zo groot en zwaar zijn, dat ze nauwelijks nog vervoerd kunnen worden. Speciaal voor deze situatie hebben wij een mobiele lasercladmachine ontwikkeld, zodat wij onderdelen ter plekke bij de opdrachtgever kunnen reconditioneren.”

Speciale gereedschappen

Hoewel de eigen ontwikkeling van de lasercladmachine terloops door Rohrink wordt aangestipt, schuilt hierin een bijzonder onderscheidend vermogen. Daar waar de concurrentie doorgaans standaard laserbronnen en -koppen aanschaft, ontwikkelt NedClad deze in eigen huis met unieke specificaties. Dit leidt tot speciale gereedschappen, die het mogelijk maken om ook op moeilijk bereikbare plekken te cladden. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan de binnenkant van smalle buizen, zoals dat veel voorkomt in de pompenindustrie. Dankzij onze technical manager Astrid Løite vertolken wij al sinds onze oprichting een voorlopersrol in de ontwikkeling van dit soort innovaties.”

Circulaire productie

Met het lasercladden van onderdelen voorziet NedClad niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten in een groeiende behoefte. Door de schaarste in grondstoffen wordt het in toenemende mate noodzakelijk om onderdelen te reconditioneren, weet Rohrink. “Nieuw geproduceerde onderdelen worden met het oog op voor- en nabewerking vaak door heel Europa getransporteerd. Dit leidt tot hoge transportkosten, een lange levertijd en onnodig veel CO₂-uitstoot. Het lasercladden van versleten, beschadigde of aangetaste onderdelen is dan ook aanzienlijk sneller en goedkoper. Dit spaart ook nog eens het milieu. Anno 2021 merken wij duidelijk dat steeds meer opdrachtgevers de voordelen van circulaire productie en daarmee ook van lasercladden ontdekken.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: