Kennisplatform voor Oost Nederland

Nederlands eerste volledig adaptieve gameroom voor kinderen met een handicap nu officieel geopend

Geplaatst op 18 maart 2022
Nederlands eerste volledig adaptieve gameroom voor kinderen met een handicap nu officieel geopend

Het Bio Vakantieoord en bekende gaming-YouTuber Joost Bouhof hebben onlangs de allereerste volledig adaptieve gameroom van Nederland voor kinderen met een (meervoudige) handicap geopend. De gloednieuwe gameroom bevindt zich op het vakantiepark van het Bio Vakantieoord en werd tijdens een speciale gamemiddag geopend in de aanwezigheid van tien kinderen. Het doel van de gameroom is om gamen zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle kinderen en is vanaf nu permanent beschikbaar voor alle bezoekers van het vakantiepark.

Tijdens de opening konden de aanwezige kinderen voor het eerst gebruikmaken van alles dat de volledig aangepaste ruimte te bieden heeft. Per kind werden de speciale adaptieve controllers op maat afgesteld, zodat iedereen een optimale game-ervaring zou hebben. Het was een unieke belevenis voor de kinderen, omdat zij met standaardcontrollers vaak niet goed overweg kunnen en daarom veel games niet kunnen spelen. De ouders kregen voorlichting over verantwoord en aangepast gamen. De dag werd afgesloten met een real-life potje Mario Kart, zodat er voldoende afwisseling was in online en offline activiteiten.

Een innovatieve toevoeging aan het vakantiepark

Gamen is razend populair onder jongeren, maar niet altijd even toegankelijk voor zij die een handicap hebben. Middels de permanente gameroom hoopt het Bio Vakantieoord deze kinderen te helpen mee te draaien in de gamewereld, maar ook in de echte wereld. Frans Wientjes, Directeur van Stichting Bio is ontzettend verheugd met de komst van deze innovatieve toevoeging aan het vakantiepark: “Het is voor ons belangrijk dat ook kinderen met een (meervoudige) handicap een normaal leven kunnen leiden. Deze gameroom past perfect bij die visie. Het kunnen meespelen met niet-gehandicapte vrienden biedt niet alleen veel mogelijkheden op sociaal vlak, maar geeft deze kinderen ook de kans om iets te ervaren wat voor anderen vanzelfsprekend is. Om dit permanent te kunnen realiseren hebben we bijdragen ontvangen van Microsoft, Logitech G, Samsung, Coolermaster, Monday Night Racing Club, ZIVA Events, Klimmendaal Revalidatiespecialisten, Vertigo 6 en natuurlijk de vrijwilligers van het Bio Vakantieoord”.

Ambassadeur Joost Bouhof

Joost Bouhof, bekend van zijn populaire YouTube-kanaal JoostSpeeltSpellen, gaat kinderen coachen zodat zij nog beter leren spelen. Dat deed hij afgelopen zondag ook en hij is ontzettend trots als hij terugdenkt aan de gamemiddag: “Je ziet de kinderen helemaal glunderen als ze erachter komen dat ze net zo goed kunnen spelen als hun broertje of zusje die geen handicap heeft!”. Joost wordt gesteund door Ties Klok van het Tech Advies Team binnen Klimmendaal. Ties is specialist op het gebied van aangepast gamen: “Gamen is tegenwoordig een steeds groter wordend onderdeel van vrijetijdsbesteding en zorgt ook voor een inclusievere (online) samenleving. Het is mooi om te zien dat technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat een lichamelijke handicap niet langer de beperkende factor is op game-gebied”.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: