Kennisplatform voor Oost Nederland

Netterden Groep viert vijftigjarig jubileum: ‘We kijken vooruit naar een duurzame toekomst’

Geplaatst op 3 november 2023
Netterden Groep viert vijftigjarig jubileum: ‘We kijken vooruit naar een duurzame toekomst’

De Netterden Groep vierde in september een bijzondere mijlpaal: in het Achterhoekse Netterden wordt al vijftig jaar zand en grind gewonnen. Vandaag de dag zijn er maar liefst acht winningen in Nederland en Duitsland. Het jubileum is een mooie gelegenheid om met directeuren Anique Wieggers en John Orriëns terug te kijken, maar vooral vooruit: naar een duurzame toekomst.

Orriëns vertelt: “Wij winnen zand en grind. Daarvan wordt metsel- en betonmortel gemaakt, maar ook betonwaren, bakstenen, kalkzandsteenproducten, dakpannen en asfalt. We leveren ophoogzand aan de grond-, weg- en waterbouw, maar ook drainage- en filterzand, zand voor wadi’s, valdempend zand en tankaanvulzand. Voor de recreatieve sector leveren we zand voor bijvoorbeeld voetbalvelden, golfbanen en ruiterpaden.” Wieggers: “We hebben daarnaast zelf een natuurlijk product ontwikkeld: Achterhoeks Padvast. Dit duurzame halfverhardingsmateriaal wordt landelijk aangebracht op fiets- en bospaden.” 

Organisatie

Wieggers vertelt over de organisatie: “Onze directie bestaat uit vier mensen. Naast John en ik zijn dat Dick Snippe en financieel directeur Pieter van der Veen. We hebben een platte organisatie en ongeveer zeventig medewerkers. We zijn redelijk groot in omvang, maar op elke winning werken niet meer dan vijf tot zes mensen. Dat komt doordat wij veel werk hebben geautomatiseerd.”

Vergaande automatisering

Orriëns: “Wij zijn koploper in automatisering in onze branche. Onze installaties worden op basis van op maat ontwikkelde programmatuur aangestuurd. Wat onze mensen op de winning vooral doen is het aansturen en monitoren van het proces, uitvoeren van reparaties en onderhoud en shovel- en kraanwerk. Onze shovels rijden bovendien op duurzame HVO100 brandstof. Het zand en grind wordt overigens naar boven gehaald door zuigers die op het water liggen en het materiaal uit de bodem halen. Deze zuigers zijn onbemand en draaien al jaren op (deels zelf opgewekte) stroom. De verlading van het materiaal door vrachtwagens is ook grotendeels geautomatiseerd.” Wieggers: “Alleen op locatie Wezendonk worden de producten verladen op schepen: die locatie ligt direct aan de Rijn.”

MVO en natuurontwikkeling

Orriëns: “Het werk dat we doen heeft impact, dat realiseren wij ons. We vinden het dan ook belangrijk om in goede harmonie met de omgeving onze werkzaamheden te doen. Als er zaken anders moeten, verwerken wij die zo goed mogelijk in onze plannen.” Wieggers: “We willen daarnaast maatschappelijk van betekenis zijn. Dat doen we bijvoorbeeld door het lokale verenigingsleven te ondersteunen, maar ook door natuur te ontwikkelen op locaties waar we aanwezig zijn. Zo geven we iets waardevols terug aan de omgeving.” Orriëns: “Bij het oude wingebied op onze locatie Azewijnse Broek hebben we een natuurgebied gecreëerd met een enorme biodiversiteit. In 2019 dook hier na 55 jaar zelfs voor het eerst weer de Grauwe klauwier op, een vogel die niet meer voorkwam in Nederland.” Wieggers: “We hebben hier ook twee mooie wandelroutes aangelegd, een korte en een lange, waar omwonenden en bezoekers volop gebruik van kunnen maken.”

Duurzame koploper

De ambitie van Netterden voor de komende vijftig jaar is om koploper te blijven in de markt, op een verantwoorde manier. Wieggers: “Van oudsher produceren wij kwalitatief hoogwaardige producten, dat horen we ook vanuit de markt. Onze zand- en grindproducten zijn geliefd bij vele afnemers. We hebben een stabiele organisatie en hopen dan ook nog heel lang op duurzame wijze door te kunnen gaan.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: