Kennisplatform voor Oost Nederland

Newasco Van Houten lanceert boek en nieuwe dienstverlening

Geplaatst op 26 oktober 2016
Wasserij Newasco van Houten

De geschiedenis van wasserij Newasco Van Houten weerspiegelt de geschiedenis van Heemstede. Dat wordt duidelijk uit het jubileumboek dat dit bedrijf heeft uitgegeven ter gelegenheid van haar 225-jarig bestaan. Het woensdag gepresenteerde boek vertelt niet alleen alles over de ooit florerende blekerij-industrie van Kennemerland, maar geeft tevens een boeiende kijk achter de schermen van dit vooruitstrevende familiebedrijf.

De broers Robert en Paul van Houten, die samen de directie vormen, namen het initiatief voor het boek. Als zevende generatie die leiding geeft aan het familiebedrijf, waren beiden ervan overtuigd dat de geschiedenis van de onderneming het bedrijf zelf overstijgt. “Bijzonder is dat het bedrijf altijd in de familie is gebleven. Dit boek is het verhaal over Heemstede, waar onze voorvaderen in 1791 een ‘Kleerbleekerij’ aankochten. Maar ook het verhaal van alle werknemers van toen en nu, en ons predicaat van hofleverancier dat wij sinds 1958 mogen voeren. Maar het is bovenal een verhaal over ondernemen, innoveren en overleven”.

Het eerste exemplaar werd woensdag in ontvangst genomen door burgemeester van Heemstede Marianne Heeremans. Het werk, met als titel 1791-2016 | Wasserij Van Houten | 225 jaar, beschrijft onder meer het verhaal van de blekerij-industrie van Heemstede. Het boek, waarin ook nauwgezet op deze nieuwste ontwikkelingen wordt ingegaan, is verkrijgbaar bij Boekhandel Blokker aan de Binnenweg in Heemstede.

Mens en milieu
Kleerblekerij Van Houten werd door de familie aangekocht in 1791 en is 225 jaar later het laatst overgebleven textielverzorgingsbedrijf in Heemstede, en in de hele regio. Het bedrijf is daarmee een stukje levende historie. Dat neemt niet weg dat Newasco Van Houten anno 2016 een vooruitstrevend bedrijf is met ruimschoots aandacht voor mens en milieu. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld gebruik van uitgekiende wasprocessen, warmte-terugwin units en automatische doseringen van milieuvriendelijke wasmiddelen. De wasserij heeft als doel om tussen 2005 en 2030 een energie-efficiencyverbetering te realiseren van 50 procent. “Wassen bij ons is wel drie maal duurzamer dan wassen thuis”, aldus Robert van Houten.

Thuis
Bij de boekpresentatie maakte Van Houten tevens bekend dat het bedrijf zich na een succesvolle proefperiode ook weer gaat richten op de particuliere markt. Bijzonder, omdat het 225-jaar jonge bedrijf daar ooit ook begon. Deze markt is weer actueel geworden, nadat de overheid bepaalde dat ouderen langer thuis blijven wonen. In dit nieuwe concept, dat bijvoorbeeld ook geschikt is voor jong professionals, werkt Newasco met track and trace technologieën waarmee het wasgoed kan worden gevolgd. Newasco voor Thuis, zoals de nieuwe dienst heet, verzorgt tegen een aantrekkelijke vaste prijs het wasgoed voor particulieren in de regio.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: