Kennisplatform voor Oost Nederland

Nieuw boek Gianni Versace Retrospective verschijnt bij Zwolse uitgever

Geplaatst op 29 november 2022
Nieuw boek Gianni Versace Retrospective bij tentoonstelling in Groninger Museum

Bij het Zwolse WBOOKS verschijnt op 2 december in samenwerking met — en bij de tentoonstelling in — het Groninger Museum het boek Giovanni Versace Retrospective. De auteurs van het boek zijn Saskia Lubnow en Karl von der Ahé, co-curatoren van verschillende tentoonstellingen over het werk van Gianni Versace.

Gianni Versace. Een naam die je direct associeert met stijl, weerbarstige verfijning — kleur, creativiteit, kunst. In Gianni Versace Retrospective komt het werk van een van de invloedrijkste couturiers ooit tot leven. De excentrieke Italiaanse modeontwerper neemt je mee in de wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen. Gianni Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende filosofie is nog steeds herkenbaar in het modebeeld van nu. Het Groninger Museum eert Gianni Versace en zijn baanbrekende ontwerpen in een grootse tentoonstelling.

EEN MIX VAN DISCIPLINES

Spectaculaire foto’s van heren- en damesoutfits, accessoires, stoffen, tekeningen, interieurdesigns en filmopnames van de shows uit zijn glorietijd tussen 1989 en 1997 laten zien hoe uitzonderlijk creatief Gianni Versace was. Hij verbond mode met muziek, fotografie en grafisch ontwerp en liep hiermee voorop bij de transformatie van modeshows en reclamecampagnes in kunstwerken. De Italiaan wist de kunsten samen te brengen zoals nog nooit eerder vertoond.

MEDUSA

Medusa’s en Meanders, Griekse theatermaskers en Dorische zuilen, Byzantijnse mozaïeken en Grieks-orthodoxe Madonna’s, dansers op het Dionysusfestival, gewaden die doen denken aan toga’s uit de oudheid; talrijke echo’s van de vormen en kleuren uit de oudheid zijn terug te vinden in de mode van Versace. Hij heeft ooit gezegd: “Ik kom uit een land met een rijke geschiedenis, uit Magna Graecia, vol levendigheid. De wortels zijn oud, antieke wortels die de aristocratie van de sculpturale draperieën hebben gekend. Van daaruit komt de kracht om te durven, de wil om mezelf te overtreffen, de stimulans om nog meer te geven.” Versace verwees naar zijn geboorteplaats op het zuidelijkste puntje van het Italiaanse vasteland. Hij kende deze plaats een speciale magie en energie toe die zijn verbazingwekkende succes stimuleerden. Reggio di Calabria is cultureel gezien zonder twijfel compleet verschillend van het centraal-Europees Milaan. Maar het is ook heel anders dan Rome of zelfs Napels.

UNISEX

Gianni Versace doorbrak het traditionele man-vrouw beeld door kleding voor beide seksen te ontwerpen en seksualiteit en macht in zijn creaties te verwerken. Zijn openlijke homoseksualiteit maakte hem een belangrijk persoon binnen de LGBTQ-beweging. Bovendien speelde hij een grote rol in het zelfbewustzijn van vrouwen door hun lichaam niet te verhullen. Als slimme marketeer trok hij beroemdheden aan om zijn merk te promoten. Tegelijkertijd maakte hij van onbekende modellen supersterren.

[De tentoonstelling is niet officieel, noch geautoriseerd door of verbonden aan Gianni Versace S.r.l. en/of de familie Versace.]

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: