Kennisplatform voor Oost Nederland

Nieuw boek van Oek de Jong: De magie van het beeld

Geplaatst op 27 augustus 2021
Nieuw boek van Oek de Jong: De magie van het beeld

De magie van het beeld | Mini-essays over kijken naar kunst toont een nieuw aspect van het schrijverschap van Oek de Jong. Negen jaar lang schreef hij zijn meesterlijke miniaturen over kunst en kunstenaars voor Museumtijdschrift. Over de bekende foto van Marilyn Monroe op het luchtrooster van de metro, een intieme ets van Rembrandt, een cirkel in de Sahara van Richard Long, foto’s van Saul Leiter, Weegee, Nan Goldin, Koos Breukel en Ad Windig, een performance van Marina Abramovic, Picasso en de vrouwen, een shot uit Paris, Texas, de bewegwijzering in de New Yorkse metro en de berg van Cézanne die hij in ijzige kou en een razende mistral beklom. Het gaat over kijken en het uitdiepen van zijn persoonlijke fascinatie voor bepaalde beelden.
 

‘Elk sterk beeld blijft uiteindelijk geheimzinnig. Van de schilderingen in de graftombes van de Egyptenaren tot de langgerekte figuren van Giacometti, van de tekening van een Japanse monnik tot een intieme foto van Nan Goldin – elk beeld heeft zijn eigen schoonheid. Het geheimzinnige van een beeld is die schoonheid die niet te analyseren valt – de schoonheid die al vele malen haar gezicht heeft verbrand en toch steeds nieuwe vormen aanneemt. De magie van een beeld is dat je er naar blijft kijken.’ – Oek de Jong
 

Boekpresentatie SPUI25

Op donderdag 9 september 2021 vindt in SPUI25 te Amsterdam de presentatie plaats van De magie van het beeld. Oek de Jong gaat met kunstcriticus en curator Anna Tilroe in gesprek over het kijken naar kunst. De presentatie is vanaf 17.00 uur te volgen via de livestream van SPUI25.
 

Over Oek de Jong

Oek de Jong studeerde kunstgeschiedenis, voordat hij schrijver werd. Hij publiceerde de veel gelezen en geprezen romans Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind, Pier en oceaan en Zwarte schuur. In 2020 verscheen Het glanzend zwart van mosselen. Autobiografie Essay Reisverhaal Cultuurkritiek 1980-2020. Zijn romans werden driemaal genomineerd voor de Librisprijs en bekroond met o.a. De Gouden Uil, de Boekenbon Literatuurprijs, de Bordewijkprijs, de Busken Huetprijs en de Zeeuwse Boekenprijs.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: