Kennisplatform voor Oost Nederland

Nieuw museum over het land van Staring: De Achterhoek

Geplaatst op 3 oktober 2017
Nieuw museum over het land van Staring: De Achterhoek

In Almen wordt een nieuw museum geopend, een museum over het land van dichter Staring: de Achterhoek. Op de plek waar eens een mosterdmakerij stond staat nu een gloednieuw gebouw. Nauwelijks te onderscheiden van het oude pand, gecombineerd met strakke vormen van staal en glas. Initiatiefneemster Pien Pon is verliefd op Almen en wil het dorp met haar museum een boost geven.

Officiële opening
Zaterdag 2 december 2017 wordt Museum STAAL officieel geopend. Zondag 3 december is er een speciale opening voor de inwoners van Almen. Vanaf vrijdag 8 december kan iedereen Museum STAAL bezoeken. De gehele openingsmaand december hebben Museumkaarthouders toegang voor de helft van de entreeprijs.

Museum Staring in Almen
Het idee voor Museum STAAL begon met de wens om een museum te bouwen. Een museum passend in de omgeving, maar met een verrassende vorm. Een museum dat past bij de pittoreske uitstraling van Almen en zijn omgeving. Een plek waar je het verhaal van de Achterhoek kunt vinden. Bij de vraag hoe dit verhaal het beste verteld kan worden kwam steeds weer de naam van Anthony Christiaan Winand Staring naar voren. Heer van de Wildenborch, landheer, dichter en landbouwkundige. Geboren en getogen Achterhoeker. Getrouwd in het kerkje van Almen. En de eerste dichtregel van zijn meest bekende gedicht is: ‘Elk weet, waar ’t Almensch Kerkje staat’. Het was duidelijk, het wordt een museum over het Land van Staring. Museum Staring in Almen, STAAL was geboren.

Staring ervaring
De teksten van dichter A.C.W. Staring nemen de bezoekers mee en laten hen de Achterhoek op een onverwachte manier ervaren. Muziek, romantiek, landbouw, de Hoofdige Boer en gedichten. Het zijn een aantal van de thema’s die in het museum aan bod komen. Ze verbinden de tijd waarin Staring leefde (1767–1840) met het nu. Zo zijn de ideeën die hij had over hoe het land beter bewerkt en bewoond kon worden, van groot belang geweest. En de theekoepel aan rivier de Berkel, gebouwd in opdracht van dochter Constantia, is sinds de restauratie in 2004 een favoriete bestemming voor wandelaars en fietsers. De liefde voor het landschap, de geschiedenis en cultuur van de Achterhoek voel je in Museum Staring in Almen

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: