Kennisplatform voor Oost Nederland

Nieuwe expositie Anne Horel: in Sickhouse Enschede

Geplaatst op 22 maart 2023
Nieuwe expositie Anne Horel: in Sickhouse Enschede

Misschien doet de naam Anne Horel niet direct een belletje rinkelen, maar grote kans dat je haar werk al op het internet bent tegengekomen. Haar kleurrijke GIFs zijn meer dan een miljard keer bekeken en ze heeft samengewerkt met bedrijven als Taco Bell, Lego, MTV en Red Bull. Waar ze eerder exposities heeft gehad in Le Palais de Tokyo in Parijs, Art Basel, het Eye Museum in Amsterdam en tijdens het Minoto Art Festival in Yokohama, brengt ze haar werk nu ‘in real life’ naar Sickhouse in Enschede.

Anne Horel: “Het meeste werk draait om Artificial Intelligence (AI). Dit is iets waar ik veel mee aan het experimenteren ben, en dat experiment wil ik naar de fysieke ruimte brengen. Maar het wordt niet alleen dat, er zijn veel terugkerende thema’s in mijn werk te zien. Pizza bijvoorbeeld, er komt een Pizza Paleis! En je ziet veel van wat ik over de tijd op veel sociale media heb gedaan, zoals de GIFs, music video’s… Om het op te sommen, je ziet veel AI, AR, VR en pizza.’

Identiteit, representatie en ‘empowerment’ zijn de belangrijkste onderwerpen in Anne’s werk. Gefascineerd door de democratisering en de komst van ‘amateurkunst’ op Social Media, navigeert ze door dit medium met humor, zoekt ze de grenzen op en researcht ze nieuwe manieren om deze media te gebruiken. Ze transformeert popsterren tot spirituele iconen, mixt afbeeldingen totdat ze nergens meer op slaan, maakt virtuele werelden voor de pizza-goden en ga zo maar door. Het werk dat ze creëert, geeft ook de ruimte aan anderen om zichzelf uit te drukken.

Sickhouse

De speelse kunstruimte op de derde verdieping aan het Stationsplein 1a, wil hun expositieruimte groots gaan gebruiken. Dit is de eerste samenwerking met een kunstenaar voor langere tijd; de expositie blijft open tot juni. Gedurende die tijd zal de expositie ook veranderen, Anne wil graag experimenteren met fysieke media zoals keramiek, nailart en 3D prints. Dat werk zal in de loop der tijd ook integreren in de expositie. 

Op de opening op vrijdag 24 maart zal niet alléén Anne’s werk te zien zijn. De band Tirikilatops, een duo uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid Korea, zal een van hun kleurrijke en enthousiasmerende performances geven. De band, die werd uitgelicht door the Guardian en de BBC, combineert ‘kimchi beats’ met pop, ‘off beat lyrics’ en gehackte keyboards. Een absoluut unieke band voor een absoluut unieke kunstenares.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: