Kennisplatform voor Oost Nederland

Nieuwe tool geeft belangrijke inzichten in bezoekersdrukte

Geplaatst op 28 september 2022
Nieuwe tool geeft belangrijke inzichten in bezoekersdrukte

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceerde onlangs de Bezoekers Informatie Monitor. Het is de eerste tool in Nederland die op deze schaalgrootte – regio Arnhem, Nijmegen en de Veluwe – bezoekersstromen volgt en analyseert. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de aanpak van bezoekersdrukte en spreiding.

Directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Herre Dijkema: “De monitor gaat ons belangrijke nieuwe inzichten geven. Zo was er nog maar weinig bekend over de bezoekers van onze regio’s en welke effecten recreatie heeft op natuur, welzijn en leefbaarheid. Denk daarbij aan de veelbesproken Posbank. Uit de eerste analyses weten we dat het overgrote deel van bezoekers uit de directe omgeving komt en zondagochtenden tussen negen en twaalf het drukst bezocht zijn. Met deze inzichten kunnen we nu heel gericht bezoekers informeren en inspireren om andere, rustige gebieden te bezoeken.”

Inzet Bezoekers Informatie Monitor

Via een online dashboard wordt constant live data verzameld over meer dan 200 gebieden of locaties. Dit kan een stadscentrum, attractie, natuurgebied of overnachtingsaccommodatie zijn. Er wordt onder andere gekeken naar het type bezoeker en hoe deze zich beweegt binnen een aangewezen gebied. De analyses worden vertaald naar leesbare grafieken en tabellen in een online dashboard, zodat deze ook te gebruiken zijn door onder andere ondernemers, natuurbeheerders en gemeenten.

Sam Janssen van de gemeente Ermelo vertelt hierover: “Dankzij de data-analyses weten we wat er speelt, zodat we bij een veranderende trend of piek makkelijker de oorzaak van bijvoorbeeld drukte kunnen aanwijzen. Met deze informatie kunnen we vervolgens ons beleid of communicatie aanpassen.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: