Kennisplatform voor Oost Nederland

Nieuwe vestiging voor forwardingspecialist E. van Wijk op XL Businesspark vergroot mogelijkheden

Geplaatst op 2 november 2022
Nieuwe vestiging voor forwardingspecialist E. van Wijk op XL Businesspark vergroot mogelijkheden

Vanuit de kamer waar we zitten, hebben we een mooi uitzicht over de A35. Die kamer is in de nieuwe vestiging van E. van Wijk Forwarding op het XL Businesspark Twente in Almelo. Die werd op 18 juni geopend met een mooi feest. Eén van de sprekers was Milou Meijer. Logisch, want zij is vanaf maart de Managing Director van het bedrijf. Een gesprek met haar over de onderneming, waaronder bekende namen vallen (Twentepoort Logistiek, Twentrex, Cargorilla Logistics, Himex Logistics, TwenPack en sinds kort ook RUGO Logistics), haar plannen en de toekomst.

Meijer is geen onbekende in de forwardingbranche en zeker ook niet bij E. van Wijk. Ze bekleedde verschillende functies binnen Himex Logistics, dat vooral gespecialiseerd is in evenemententransport en farmatransport richting Oost-Europa en de Centraal Aziatische republieken. “Ik ben eigenlijk steeds mee- en doorgegroeid met de organisatie. Himex is in 2014 overgenomen door de E. van Wijk Groep, in 2019 volgde de Twentepoort Groep en sinds vorig jaar valt ook RUGO Logistics onder de E. van Wijk Groep. Eerst in Wierden, waar Twentepoort toen zat, en nu dus sinds dit jaar in dit nieuwe pand op het XL Businesspark Twente.”

Forwarding vanuit Almelo

De E. van Wijk Groep is actief in zowel transport als forwarding. “Als je het over transport hebt, dan gaat het om goederenvervoer met eigen vrachtwagens, dus een traditioneel transportbedrijf. E. van Wijk heeft daar vestigingen voor in Roemenië en Polen en de hoofdvestiging van het bedrijf in het Brabantse Giessen. De tweede tak van sport, waar wij dus in Almelo vooral mee bezig zijn, is forwarding. Wij hebben geen eigen wielen.”

“Dat zou eventueel een vrachtwagen van E. van Wijk zelf kunnen zijn, maar we werken samen met talloze partijen. Transporteurs hebben vaak een sterke voorkeur voor een bepaald gebied of land. Van Wijk heeft dat bijvoorbeeld met Roemenië, Polen, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Italië en de Benelux. Als een klant zich dan bij ons meldt met een transport naar Azerbeidzjan, dan kunnen we daar dus niet onze ‘eigen’ wielen voor inzetten.”

“We hebben een zéér betrouwbaar netwerk. Daar zijn we van afhankelijk. We hebben door de jaren heen een sterke band met verschillende bedrijven ontwikkeld.”

Verschillende soorten transport en logistiek

De overname van onder meer de Twentepoort Groep betekent dat E. van Wijk Logistics vrijwel alle soorten van logistieke dienstverlening kan aanbieden. Op de website onderscheidt het bedrijf huif- en kooiaaptransport, chemisch transport, farmaceutische goederen, forwarding, douaneformaliteiten, warehousing, groupage- en deelladingen, vervoer van versproducten en full truck loading. Ga er maar aanstaan!

“Met TwenPack bieden we bijvoorbeeld E-fulfilment aan voor webshops die eigenlijk net te groot worden om het logistieke proces in eigen hand te houden. Die komen dan naar ons toe voor het opslaan van hun goederen en het verwerken van orders. Het gaat dan vooral om scale-ups: webshops die echt aan het groeien zijn en de logistiek niet meer zelf aankunnen. In Wierden hadden we een derde van de opslagcapaciteit ten opzichte van nu. En daarnaast zijn we door de stap hiernaartoe ook meer naar de traditionele warehousing gegaan. Dus niet alleen maar voor webshops het logistieke proces uit handen nemen, maar ook voor klanten die we hier bedienen op forwarding-gebied. Niet alleen orders picken en packen, maar ook de in- en outbound van pallets, volledige vrachten en containers omladen. We hebben hier 7000 m2 warehouse van twaalf meter hoog, we kunnen rond de achtduizend pallets opslaan. We hebben nu uitbreidingsmogelijkheden tot wel tienduizend pallets, kunnen dat gefaseerd uitbouwen. We hebben ervoor gekozen om brede gangen in het warehouse te hebben, maar we zouden ook nog voor smallere gangen kunnen gaan. Of andere, efficiëntere, oplossingen.”

Ambities genoeg

Ondanks het grotere warehouse met nog meer groeimogelijkheden, is dat niet de tak waar Meijer de enige potentie ziet. “Met forwarding kun je nog veel meer uitbreiden. Niet alleen qua volume, maar ook als het gaat om extra dienstverlening aan de klanten. De Twentepoort Groep had vanaf het begin de focus op groei via online marketing. Wat wij heel belangrijk vinden, is focus. Je kunt wel zeggen dat je alles kunt, maar dan heb je juist geen focus. Twentepoort is ooit begonnen als Oost-Europa-specialist. Daar kwam Twentrex bij voor spoedtransport, Twenpack voor warehousing.”

“We hebben een duidelijke strategie geformuleerd, waarin het succesvoller maken van onze klanten centraal staat. Dat doen we door ons de komende jaren te richten op de ontwikkeling van ons personeel en netwerk en op het gebied van IT. Maar het uitvoeren van de strategie doe ik niet alleen, we hebben die als management samen geformuleerd. Gerwin Teunis heeft als Manager Sales & Marketing de focus op het succesvoller maken van onze klanten. Emiel Mensink, Manager Operations, richt zich op ons betrouwbare netwerk en Dirk Jan Bouman zorgt als Manager Finance & Control dat we ‘in control’ zijn. Als team dragen we de strategie uit en werken met veel enthousiasme naar onze doelstellingen.”

“Himex Logistics was daarom ook een welkome aanvulling voor E. van Wijk, want die hadden al een vestiging in Oekraïne en Himex richtte zich ook sterk op dat land. Nu hebben we daar in Lviv nog steeds een vestiging, met vijf eigen vrachtwagens. “We zijn daar gevestigd aan de Poolse grens.” Op het moment van schrijven was het daar relatief veilig. “In het begin van de oorlog heeft ons warehouse vol gestaan met spullen, om ze in veiligheid te brengen. Het gros van wat we naar Oekraïne brengen, is farmaceutisch. We hebben daar een farmaceutisch distributiebedrijf als klant, maar we distribueren ook andere goederen. Producten brengen gaat goed, maar terug – wat je natuurlijk het liefst wil – is moeilijker. Momenteel gaan de werkzaamheden door, wel in mindere mate, maar het belangrijkste is dat de mensen veilig zijn. Voor zover je dat in die situatie kunt zeggen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: