Kennisplatform voor Oost Nederland

Nieuwe VMO-programma over: Digitalisering voor het MKB

Geplaatst op 23 november 2021
Nieuwe VMO-programma over: Digitalisering voor het MKB

Waar praten we over als het gaat over digitalisering voor het MKB? Wat is de relatie tussen digitaliseren, automatiseren en Smart Industry? Het blijven containerbegrippen als we niet verder op de inhoud ingaan. De Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) wil graag ondersteuning bieden. “Dat doen we in een programma dat ingaat op uw specifieke situatie. We nemen u mee in de wereld van de Smart Industry en digitalisering en wat dit voor u kan betekenen. Dat doen we door het schetsen van (mogelijke) doelen voor een data-gedreven organisatie”, aldus Petra Deterink, directeur VMO.

Deterink: “We zien regelmatig dat digitaliseren en automatiseren door elkaar wordt gehaald. Daar waar automatiseren gaat over de handeling aan het product, gaat digitalisering over het benutten, verzamelen, verrijken en/of verbinden van informatie. De voordelen van de combinatie van deze twee in het productieproces maakt dat bedrijven onder andere toekomstbestendiger zijn vanuit een basis waarmee de volgende productie en organisatie ambities kunnen worden gerealiseerd en de concurrentiepositie wordt verstevigd. De volgende thema’s zijn daarin tegenwoordig het meest dominant.”

Wendbaarheid en flexibiliteit

“Wendbaarheid en flexibiliteit omhelst klantspecifieke productie en richt zich met name op de marktvraag en -trends. Hierbij kan gedacht worden aan N=1 productie, configurator, voorraadverlaging en doorlooptijdverkorting. Bij alle vier de aspecten draait het om een flexibel en wendbaar productieapparaat, zodat de kostprijs minimaal wordt beïnvloedt wanneer de output varieert.”

Efficiency verhogen

Het aspect efficiency verhogenbetreft de interne organisatie en met hetzelfde personeel meer produceren, waarbij kwaliteit en kostprijs gelijk blijven of zelfs verbeterd worden. Hierbij is een integratie van ERP met MES en machinebesturing cruciaal, dat de interne processen lean ingericht zijn en bijvoorbeeld hoe er omgegaan wordt met OEE. Oplossingen hiervoor zijn onder andere de digital twin en een gedigitaliseerd product(ontwerp).”

First Time Right

First Time Right gaat overin welke mate we in staat zijn om foutvrij te produceren. Hoe zorgen we dat de output van dermate hoge kwaliteit is en daarmee de kostprijs laag gehouden kan worden, zowel door minder afval als door een efficiënt proces. Hierbij kan gedacht worden aan instructies voor de operator, visualisaties, goede mallen of vision systemen. Voor elke situatie is een andere oplossing van toepassing.”

Ketenintegratie en Track & Trace

Zorg voor een goede traceerbaarheid. Dit begint met het vastleggen van data van leveranciers. Alsmede de informatievoorziening naar de klant: orderstatus, kwaliteit en documentatie.Wanneer we kijken naar onderdelen in digitalisering, dan zijn daar onder andere de volgende deelgebieden in te definiëren: product, proces, logistiek, klant en administratieve processen.”

De eerste stap

“Een eerste stap kan zijn om ERP te koppelen aan een Manufacturing Execution System (MES), een stap verder gaat u met Product Lifecycle Management (PLM), waarmee informatie rondom het product kan worden beheerd. Zoals u merkt zijn er nogal wat aspecten en vakjargon waaraan gedacht moet worden, wil je succesvol digitaliseren en integreren met het werkelijke proces. Dit begint bij: waar sta je nu, welke ambitie streef je naar en wat is de stip op de horizon? Dan kan je op basis daarvan een roadmap ontwikkelen.”

Programma met inspiratiesessies en workshops

De VMO heeft een programma om ondernemers mee te nemen in de wereld van digitalisering en Smart Industry. Dit programma richt zich met name op de maak- en procesindustrie. Deterink: “Dit doen wij door het organiseren van inspiratiesessies opgevolgd door workshops, waarin we één of twee specifieke cases ontwikkelen voor de deelnemers. Bent u geïnteresseerd in het programma, of wilt u meer weten over digitalisering of Smart Industry: neem contact met mij op.”

Fotobijschriften:

Smart Industry Enabling Model. Bron: IJssel Technologie

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: