Kennisplatform voor Oost Nederland

Nu te lezen: najaarseditie Kijk op Oost-Nederland

Geplaatst op 10 oktober 2022
najaarseditie Kijk op Oost-Nederland

Voor u ligt de najaarseditie van Kijk op Oost Nederland met een verhaal van een wel heel bijzonder bedrijf, namelijk Schuurbanden Industrie Winterswijk. In de werkplaats van het bedrijf lijkt het alsof je decennia teruggaat in de tijd en wordt ambacht in ere gehouden. “Bedrijven zoals de onze bestaan bijna niet meer”, zegt directeur Heiko Eshuis. Er wordt niet gemoderniseerd en medewerkers werken al sinds jaar en dag met dezelfde machines. Lees hier het magazine.

Verder staat deze keer op de cover van het magazine Profile Heuver. Het bedrijf opent een nieuw filiaal in Twente, dat de huidige vestiging in Enschede gaat vervangen. “Profile werkt in de Benelux, Heuver is dé internationale totaalleverancier van banden- en wielen voor truck, landbouw en grondverzet. Daarbij behoort Heuver tot de top van Europa. In Hardenberg hebben we daarvoor een opslag van meer dan 40.000 vierkante meter, daarnaast hebben we in Duitsland en Frankrijk ook magazijnen voor de markten van die landen”, aldus Charel Nijhuis.

Duurzaam ondernemen

‘De belangrijkste les die wij geleerd hebben is dat duurzaam ondernemen geen hogere wiskunde is. Het ligt voor het oprapen’, aldus Gert-Jan van de Haar. Er zijn ontzettend veel duurzame keuzes te maken. Zo bleek dat Nysingh zonder concessies te doen aan kwaliteit, functionaliteit en esthetiek toch voor een duurzame aanpak kon kiezen. Met ondersteuning van adviseur Alba Concepts is onder andere gekozen voor hergebruik in houten delen voor de houtskeletbouw, hergebruik van oude spijkerbroeken in akoestisch materiaal, duurzame verven en second life meubilair.

Ook SenS Interclean en EuroMouldings willen bewustzijn creëren wat betreft het plasticgebruik van consumenten. “Hoe krijg je de consument zo ver dat hij al zijn plastic weer inlevert?” Samen met duurzame partners streven zij er naar om meer te doen met gebruikt plastic. EuroMouldings en SenS Interclean hebben op streekniveau al een circulaire economie opgezet. Inzamelen van plastic jerrycans om ze vervolgens te reinigen en het deel wat niet terug kan naar de klant wordt direct vermalen. Dit maalgoed wordt vervolgens weer gebruikt als grondstof voor nieuwe jerrycans.

En ook bij TIZ Klimaat- en koudetechniek uit Rijssen staat duurzaamheid hoog in het vaandel. ”Het is de kunst om met zo min mogelijk vermogen van de installatie het gebouw van het gewenste klimaat te voorzien”, aldus directeur Hans Zwoferink.

Meer regionale samenwerking

Oost-Nederland is bij uitstek dé regio waar bedrijven in de maakindustrie zich graag vestigen. Maar wat maakt deze regio voor ondernemers zo’n ideale uitvalsbasis? Zes ondernemers vertellen over de korte lijnen onderling, meer regionale samenwerking en lokale groei. Wederom een interessant themaverhaal met ondernemers uit de regio.

Toekomstbestendig productieproces

Vosteq begeleidt bedrijven in de maakindustrie bij het creëren van meerwaarde en bij het implementeren van een toekomstbestendig productieproces. “We richten ons specifiek op het mkb-maakbedrijf”, vertelt Van de Vosse. ‘De waan van de dag’ regeert vaak bij mkb-bedrijven, waardoor extra capaciteit voor het doorvoeren van benodigde veranderingen ontbreekt. Dit is precies waar transitieregisseur Vosteq zich op richt.

Deze editie is uiteraard gevuld met nog veel meer interessante verhalen. Ik wens u een prettig najaar en veel leesplezier! Lees hier het magazine.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: