Kennisplatform voor Oost Nederland

Odink & Koenderink: vertrouwde zekerheid, partnerschap en innovatieperspectief

Geplaatst op 31 maart 2023
Odink & Koenderink: vertrouwde zekerheid, partnerschap en innovatieperspectief

Nederland bevindt zich midden in een energietransitie. Technisch hoogwaardige oplossingen met een korte time-to-market zijn nodig om het doel van een klimaatneutraal energiesysteem in 2050 te behalen. Als specialist in totaaloplossingen voor het laagspanningsnetwerk wil Odink & Koenderink hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Dankzij een recente overname door OxGreenfield beschikt het bedrijf over het schalingsvoordeel en de snelheid die nodig zijn om in de energietransitie een duurzame impact te maken.

Odink & Koenderink levert al meer dan 100 jaar maatwerk oplossingen voor het laagspanningsnetwerk. Hieronder vallen onder meer de elektriciteitsvoorziening, (rail)infra en openbare verlichting. Vanuit de nieuwe en state-of-the-artvestiging in Haaksbergen engineert, produceert en assembleert het bedrijf systemen volledig in-house om ze daarna als gecertificeerde totaaloplossing te leveren. En met succes. Inmiddels is Odink & Koenderink uitgegroeid tot ’s lands grootste speler op het gebied van RVS-distributiekasten, flatkasten, wisselaansluitkasten en grootverbruikerskasten voor netwerkaansluitingen boven de 80 tot 400 ampère. Elke Nederlander komt dan ook direct of indirect in aanraking met de producten van het bedrijf, zegt algemeen directeur Ryan Ordelmans. “Van de aansluitmodule in de lantaarnpaal voor je huis tot de verdeelkast in je straat, flat of productiehal; onze totaaloplossingen zie je overal in de samenleving terug. Niet voor niets is onze slogan Connecting Power.”

Uitdagingen in energietransitie

Nu het doel van een klimaatneutraal energiesysteem in 2050 met rasse schreden nadert, staat het Nederlandse energienet voor een grootschalige vervangingsopgave. Odink & Koenderink ziet voor zichzelf een wezenlijke rol weggelegd als samenwerkingspartner binnen deze energietransitie. Ordelmans: “Wij combineren langjarige ervaring, certificering en hoogwaardige kennis van de laagspanningswereld met een flexibele organisatie voor korte time-to-marketoplossingen. Dit wordt ook gevraagd, omdat ontwikkelingen binnen de energietransitie zich in een rap tempo voltrekken. Tegelijkertijd liggen de aansluittijden in de energiemarkt hoog en is er een structureel tekort aan arbeidskrachten, kennis en ervaring. Deze combinatie van personele beperkingen en hoge aansluittijden is een actuele uitdaging waar partijen in de energietransitie voor staan.”

Compacte Aansluitmodule

Naar aanleiding hiervan besloot Odink & Koenderink de handschoen op te pakken en samen met elektrotechnisch specialist C&S Benelux de joint venture Connectens op te richten. Met Connectens namen de twee Twentse bedrijven deel aan een Europese aanbesteding uitgeschreven door de Nederlandse netwerkbeheerders. De opdracht: ontwikkel een product voor netwerkaansluitingen voor de openbare ruimte dat modulair opschaalbaar, eenvoudig en snel toepasbaar is. De algemeen directeur blikt terug op een fascinerend proces van ideeën en concepten in nauwe samenwerking met de netbeheerders. “Op basis van de laagspanningsexpertise van Odink & Koenderink en de elektrotechnische expertise van C&S Benelux ontwikkelden we met Connectens de Compacte Aansluitmodule. Als beloning verkregen we uit zeven partijen uiteindelijk de gunning voor de ontwikkeling, productie en levering van deze module.”

Ruim 85% snellere aansluittijd

De Compacte Aansluitmodule is een volledig nieuwe generatie stekkersystemen voor de openbare ruimte. Een innovatief plug and play-concept dat naadloos aansluit op de huidige vraag naar snelheid en eenvoud, circulariteit en compacte afmetingen. De module wordt met een universele stekkerverbinding geleverd, waardoor de aansluittijd met ruim 85% vermindert en netbeheerders vele uren besparen. De Compacte Aansluitmodule kan snel en eenvoudig geplaatst worden in openbare verlichting, laadpunten en overige onbemande objecten. Naast deze drie reeds goedgekeurde toepassingen gaat Connectens het plug-and-playconcept in de toekomst doorontwikkelen voor andere toepassingen en marktsegmenten om de vervangingsopgave in de energietransitie verder te vereenvoudigen.

Overname door OxGreenfield

Naast kennis en kunde is zuurstof nodig om als groot MKB-bedrijf een rol van betekenis te kunnen spelen in het geweld van de energietransitie. Die zuurstof heeft Odink & Koenderink gevonden in een recente overname door investeringsmaatschappij OxGreenfield, zo vertelt Ordelmans. “OxGreenfield ziet de waarde van de transitie naar duurzame energie en waarborgt met deze overname de langetermijncontinuïteit voor Odink & Koenderink. Hiermee krijgen wij de zuurstof om als sterke partij te opereren in de transitiemarkt en onze afnemers zekerheid te bieden. Odink & Koenderink is immers geen onbekende in deze wereld en staat voor vertrouwde zekerheid, partnerschap en innovatieperspectief. Met de overname verwerft OxGreenfield ook 50% van de aandelen in Connectens. Bijkomend voordeel is dat wij profiteren van het brede portfolio en netwerk van OxGreenfield, dat als investeerder zeer actief betrokken is. Dit geeft ons het schalingsvoordeel en de snelheid die nodig zijn om in de energietransitie duurzame impact te maken.”

Verhuizing naar Bedrijventerrein Stepelerveld

Niet alleen maatschappelijk is Odink & Koenderink onderdeel van een transitie, ook in de eigen huisvesting is in de afgelopen periode het nodige veranderd. Zo is het bedrijf eind vorig jaar verhuisd naar een gloednieuw en energieneutraal pand op Bedrijventerrein Stepelerveld, dat een reputatie geniet als het duurzaamste bedrijventerrein van Twente. Volgens Ordelmans waren er verschillende redenen om te verhuizen. “Odink & Koenderink heeft een rijke geschiedenis en is al sinds 1921 gevestigd in Haaksbergen. Het oude historische pand aan de Parallelweg werd in de afgelopen eeuw meermaals uitgebreid, maar voldeed qua inrichting en efficiëntie niet meer aan de eisen van de moderne tijd. In goed overleg met de gemeente is daarom besloten om met het hele bedrijf te verhuizen naar een nieuwe en betere locatie. We zochten hierbij niet alleen een goede en effectieve productieruimte, maar streefden vooral ook naar een duurzaam pand. Duurzaamheid past 100% in onze filosofie en die van de markt die we bedienen. Met dit volledig energieneutrale pand en een productieruimte waarin nog veel ruimte is voor groei zijn we optimaal op de toekomst voorbereid. Niet voor niets is ook Connectens in het nieuwe pand gevestigd.”

Weetje: op het voormalige fabrieksterrein van Odink & Koenderink verschijnt een nieuwe en groene woonwijk met een industrieel karakter. De historie van het terrein en het gebruik van industriële accenten in de architectuur maken dit een unieke plek om te wonen. Dankzij de inzet van de Historische Kring Haaksbergen blijft een prominente gevel van het oude fabrieksgebouw aan de zijde van het Museum Buurtspoor behouden. Volgens lokale historici hoort dit karakteristieke en beeldbepalende gebouw waar in de afgelopen eeuw honderden Haaksbergenaren hebben gewerkt bij het industrieel erfgoed van Haaksbergen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: