Kennisplatform voor Oost Nederland

Officiële opening slim EV laadplein in Deventer

Geplaatst op 3 november 2022
Officiële opening slim EV laadplein in Deventer

Op woensdag 26 oktober vond de officiële opening plaats van het slimme laadplein voor EV´s op locatie van MENNEKES, uitvoerder en leverancier van het project. Samen met Amperapark en Siers realiseerde MENNEKES eMobility het laadplein in opdracht van Van den Herik vastgoed. 48 zonnepanelen op de design caport voorzien 14 EV laadstations van zonne energie. Werknemers en bezoekers van omliggende bedrijven laden hun auto vol met groene stroom. Niet voor niets noemde (duurzaamheids)wethouder Thomas Walder bij de opening het belang van de energietransitie. De nadruk van zijn speech lag echter op het integrale karakter van dit laadplein, de combinatie van meerdere innovatieve technieken in één.

De opmars van soortgelijke laadpleinen is al enige tijd aan de gang, maar waarin het Deventer laadplein zich onderscheidt van andere projecten is de combinatie van technische snufjes en hoogwaardige kwaliteit. Dat begint bij de opslag van opgewekte zonne-energie in de naastgelegen batterij (lithium-ion accu) die zowel auto´s als omliggende bedrijven voorziet van stroom. Is er even geen zon? Dan gebruikt het systeem de buffer uit de batterij. Het energiemanagement van de laadstations zorgt er vervolgens voor dat bij piekbelasting de energie verdeeld wordt over de aansluitingen en ook weer energie doorsluist naar omringende panden als er geen auto´s aan het laden zijn. Een belangrijk aspect bij de verduurzaming van kantoorpanden waarvan de regelgeving per 2023 aangescherpt wordt. Vanaf dat moment dienen bedrijfslocaties vanaf 100m2 te voldoen aan ten minste energielabel C.  

MENNEKES eMobility directeur Edwin de Veen: ´De snuffelsensor is strak weg gewerkt in het design van het laadstation. Dit voorkomt vandalisme en ´verrommeling´ van openbare ruimte´

Technische snufjes laadplein

Groot pluspunt van dit laadplein is bovendien dat er geen netverzwaring noodzakelijk is. Met de minimale uitbreidingsmogelijkheden aan het Nederlandse elektriciteitsnet is dit een belangrijk en actueel aspect van het project. De afsluiter van deze technische snufjes bevindt zich direct onder kap van het laadstation. Het betreft de snuffelsensor die CO2, fijnstof, luchtvochtigheid en temperatuur detecteert. Een app geeft direct inzage in de cijfers van die luchtkwaliteit. Van belang voor bijvoorbeeld (lokale) overheden die inzage willen over uitstoot op drukke verkeerstrajecten.

Foto: Grietje Mesman

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: