Kennisplatform voor Oost Nederland

Ondernemen met Visie op Energie

Geplaatst op 19 mei 2016
Koplopers provincie Overijssel

Het is voor u als ondernemer van belang om te blijven innoveren, processen te verbeteren en te verduurzamen. Een visie op energie (duurzaamheid) binnen je bedrijf is daarbij belangrijk. Hoe kan iets beter, efficiënter, hoe kunnen kosten worden bespaard en hoe kunnen investeringen voordeel opleveren? Met energie-efficiëntie en verduurzaming creëren bedrijven groei en werkgelegenheid, en dat alles met een duurzaam perspectief.

In 2023 wil de provincie Overijssel dat 20% van de gebruikte energie in Overijssel uit nieuwe energiebronnen zoals zon, wind, biomassa en bodem komt. Daarvoor zijn het besparen en slim (her)gebruiken van energie belangrijke succesfactoren. De meest duurzame vorm van energie is immers nog altijd de energie die niet gebruikt wordt. Met energiebesparing en de opwekking van hernieuwbare energie streven we naar grotere energieonafhankelijkheid en verlaging van energiekosten. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor ruim 35% van het energiegebruik in Overijssel.

Energiekoplopers Overijssel
De zeven Energiekoplopers van Overijssel (Scania, Apollo Vredestein, Grolsch, Wavin, Akzo Nobel Hengelo, Twence en Urenco) zijn gezamenlijk goed voor 7% van het energiegebruik in Overijssel. Deze bedrijven zijn zelf hard bezig om hun energieverbruik naar beneden te brengen en te vergroenen. Met energiemanagement (ISO 50.001) als leidraad werd in 2015 met  werkbijeenkomsten de gelegenheid gecreëerd om van elkaar te leren en de energieefficiëntie te borgen in de organisatie. Door bij elkaar te kijken en van elkaar te leren, kunnen bedrijven een nog beter resultaat bereiken.

Een gemiddelde energiebesparing van 2% per jaar in deze Energiekoploper-groep geeft al een besparing van 1 PetaJoule (PJ). Dit komt overeen met het energiegebruik van  ongeveer 15.000 huishoudens. Maar de ambities van deze bedrijven liggen hoger: van ‘een besparing van 5% per jaar’ tot ‘klimaatneutraal in 2020’.

Gedeputeerde Erik Lievers van de provincie Overijssel: ‘De koplopers zijn ondernemers met visie die met duurzaamheid en energiebesparing aan de slag zijn gegaan. Zij zijn een voorbeeld voor anderen. Daar valt nog veel te winnen.’

Energiemaatregelen
Misschien denkt u dat energiemaatregelen duur zijn of grote ingrepen vergen op het  productiesysteem. Dat is soms ook zo. Maar door nu te investeren in energiemaatregelen bespaart u de komende jaren op uw energierekening.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? De provincie Overijssel stimuleert ondernemers die energiemaatregelen nemen met verschillende regelingen. U kunt terecht bij het subsidieloket van de provincie voor een bijdrage in investeringen in energiebesparende maatregelen of een energiescan. Deze bijdrage kan bestaan uit een ‘klassieke’ subsidie of de vorm hebben van een lening. Voor participaties vanaf € 100.000 en garanties en leningen vanaf € 1 miljoen kunt u terecht bij het Energiefonds Overijssel.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: