Kennisplatform voor Oost Nederland

Ondernemend Emmen en NHL Stenden samen aan de slag met korte praktische HBO-opleidingen

Geplaatst op 21 juli 2022
Ondernemend Emmen en NHL Stenden samen aan de slag met korte praktische HBO-opleidingen

Ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen en NHL-Stenden hogeschool gaan nauw samenwerken bij het up-to-date houden en uitbreiden van de kennis van zittend personeel bij bedrijven in de regio Emmen. Ze starten via twee routes met een tweejarige opleiding Commerciële Economie. Via een deeltijd opleiding en via de zogenaamde MKB-route. Het gaat om een  praktijkgerichte opleiding met de nadruk op de steeds belangrijker online-marketing. De opleiding levert naast up-to-date praktische kennis ook een Associate Degree op als titel.

“Uit het onderzoek van Raboresearch van afgelopen jaar naar de economische kansen van dit gebied, is heel duidelijk naar voren gekomen dat het kennisniveau omhoog moet, willen we kunnen blijven meedoen,” zegt Herman G. Idema, directeur van Ondernemend Emmen en initiatiefnemer van de samenwerking.  “Het gaat ons er om dat medewerkers in het MKB tijdens de opleiding vooral direct toepasbare kennis opdoen. Dat ze leren aan de hand van dingen die ze dagelijks meemaken.”

“Om aan zo’n deeltijdopleiding mee te kunnen doen is in principe MBO-4 nodig,” zegt Gera van de Vegte van NHL-Stenden. “Maar het kan ook met een andere vooropleiding als Havo, of via een zogenaamde 21+ test voor mensen boven de 21 jaar.”  “En”, zegt ze, ”je hebt een stageadres nodig, of je kunt, in de duale variant, het praktijkgedeelte van de studie bij je eigen werkgever doen.”

Robotisering

Herman Idema: “Ook op technisch gebied bekijken we wat mogelijk is met dit soort aanvullende opleidingen. Zoals cyber-security en robotisering. Want ook op technisch gebied, juist daar, liggen grote uitdagingen om als regionaal MKB ‘bij te blijven’ in de snel veranderende productiemethodes, nieuwe materialen en marktontwikkelingen”. Dat vraagt volgens de ondernemersvoorman andere kennis, vaak op een hoger niveau. “Daar willen we als ondernemersorganisatie namens onze leden die vooral in het MKB te vinden zijn,  dingen voor regelen. Het is gewoon noodzaak, willen we over tien jaar als bedrijven hier nog meedoen en de positie als maakregio vasthouden en uitbreiden.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: